En değerli protein kaynağı olan et bir kişinin ihtiyaç duyduğu günlük proteini tek başına sağlar. Et yemeyen vejetaryenler, ete alışamayan çocuklar ya da herhangi bir nedenle et tüketemeyen insanlar için ete alternatif birçok besin vardır.
Bakliyat Ürünleri

Protein bakımından zengin besin gruplarından olan bakliyatlar bu yönüyle ete önemli bir alternatif gıda olarak öne çıkar. Fasulye, nohut, mercimek protein yönünden en zengin bakliyat ürünleridir. Türk mutfağında bolca kullanılan bakliyatlar hem protein hem karbonhidrat içeren gıda malzemesidir. Et ürünlerinden sonra en çok protein içeren gıda malzemesi bakliyatlardır. Soya fasulyesindeki protein miktarı ise et ürünlerinden daha fazladır.
Yumurta

Bol miktarda protein barındıran yumurta kahvaltıların vazgeçilmezidir. Doyurucu ve protein deposu olarak bilinen yumurtanın içerdiği vitamin ve proteini alabilmek için haşlama şekli tercih edilmelidir. Sahanda yapılan yumurta belli oranda protein kaybı yaşar.
Süt ve Süt Ürünleri

Etteki proteine alternatif gıdalardan biri de yumurta gibi kahvaltıların vazgeçilmezi olan peynirdir. Süt ürünlerinin tamamında olduğu gibi peynir de protein bakımından zengin bir gıdadır. Bir bardak süt veya bir kase yoğurt, çocukların ve yetişkinlerin ihtiyaç duyduğu günlük proteinin alınmasına yardımcı olur. Kefir kültürü ile mayalanan kefir içeceği bağışıklık sistemini güçlendirir. Sütten daha yoğun protein içerir. Vücut geliştirme amacıyla protein tozu kullanımı yerine sporcular kefir içmeyi tercih etmeye başlamışlardır.
Mantar

Ülkemizde yaygın olarak kullanılmasa da ete alternatif besinlerin başında mantar gelir. Marketlerde ve pazarlarda satılan beyaz kültür mantarı tam bir protein deposudur. Yemeklere katılarak tüketilebileceği gibi ana yemek olarak da yapılabilir. Çocuklara mantarı sevdirebilmek için mantarın içine tereyağı konup fırında pişirilebilir.
Karnabahar

Sıradan bir kış sebzesi olarak bilinmesine rağmen karnabahar içerdiği proteinle ete eş değer denilebilir. Kendi yemeği yapılabildiği gibi yemeklere de katılabilir. Karnabahar çorbası lezzetli olmasının yanı sıra vitamin ve protein bakımından çok zengindir. Ayrıca patlıcan ve kabak da protein bakımından zengin besinlerdendir.
0 Yorum