Ülkemizde oldukça yaygın olarak tüketilen menengiç kahvesinin tadı Türk kahvesine kıyasla daha yumuşaktır. Menengiç kahvesi çok sayıda insan tarafından bu özelliği nedeni ile tercih edilir ve doğru tüketilmesi durumunda çok sayıda hastalığa da iyi gelir.
Menengiç halk arasında çitlenbik olarak bilinir. Özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde serbest olarak yetişir. Yarı kurak bir iklimi tercih eden menengiç ağacının meyveleri hasat edildikten sonra kurutulur. Kurutulan meyveler dövülerek macun kıvamına getirilir ve böylece menengiç kahvesi ortaya çıkar. Menengiç kahvesi içerisinde bol miktarda E ve B vitaminleri ile potasyum, kalsiyum ve demir gibi çok sayıda mineral barındırır.
Menengiç bitkisinden kahvesini içerek meyvesini çiğ tüketerek ve yağından yapılan sabunları kullanarak faydalanmak mümkündür. En verimli faydalanma şekli çiğ tüketmektir. Menengiç bitkisi ishal ve mide ağrısına iyi gelir. Çiğ olarak tüketilmesi bağırsakların düzenli çalışmasını sağladığı gibi mide asidini de dengeler. Menengiçten üretilen sabunların cilde faydalı olduğu da bilinir. Menengiç sabunları özellikle egzama hastalığına iyi gelir. Asıl tedaviye ek olarak takviye şekilde kullanılması hastalıktan hızlı bir şekilde kurtulmayı sağlar. Menengiç bitkisinin içerdiği yüksek miktardaki antioksidan ve fenolik bileşenleri insan vücudunu kansere karşı korur. Menengiç kahvesinin boğaz ağrısı gibi sorunlara ve ses tellerinde yaşanan sorunlara iyi geldiği de bilinir. Ayrıca menengiç sabunları cildin yaşlanmasını önler.
Menengiç sabunu ve menengiç kahvesi günümüzde kolaylıkla temin edilebilse de bitkinin kendisine ulaşmak görece zahmetli olabilir. Sabundan ve kahveden faydalanabilmek için mümkün olduğunca doğal şartlarda yetişmiş ağaçlardan elde edilen ürünler tercih edilmeli ve ürünlerin uygun koşullarda hazırlandığından emin olunmalıdır. Menengiç bitkisinin onlarca farklı türü vardır bu nedenle doğada bulunan menengiç ağaçlarına da dikkatle yaklaşılmalı ve hangi cins olduğundan emin olunmadan meyvesi tüketilmemelidir. Bütün bitkilerde olduğu gibi menengiç tüketiminde de aşırıya kaçılmamalıdır aksi takdirde başka rahatsızlıklar meydana gelebilir. Mevsimi dışında menengiç meyvesi tüketilmemelidir. Hamile ve emziren kadınların menengiç meyvesi yemesi ve menengiç kahvesi içmesi uzmanlar tarafından sakıncılı olarak nitelendirilir.