Çimengiller familyasına ait bir bitki olan bambu, yetiştirilmesi uzun zaman alan ve hayli emek isteyen bir bitkidir. Genelde dekorasyon amacıyla ve mobilya yapımında kullanılsa da bambunun yenilebilir çeşitleri ya da kısımları vardır ve oldukça da faydalıdır.
Bambu bitkisi çimengiller familyasındaki bilinen en uzun bitkidir; otuz beş metreye kadar uzayabilirler. Bambu bitkisi genelde Uzakdoğu Asya ve Afrika ülkelerinde yetiştirilir ve dünya geneline satışı yapılır. Bambu bitkisi çok çeşitli amaçlarla kullanılır. Bambu küçük fidanlar halinde iken çiğ ya da turşu olarak tüketilebilir. Kimi bambu çeşitlerinin tohumlarından da yemek yapılabilir.
Ayrıca yaz aylarına doğru bambuların gövdeleri çimlenmeye başlar; bu çimenler uygun boya geldiklerinde kesilerek yemek yapılır. Yetiştirildiği ülkede çokça tüketilse de bambu, dünyanın pek çok yerinde gıda olarak bilinmez; ancak bambu tüketmek insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır.
Bambu Özellikleri Nelerdir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir
- Bambu tüketmenin bilinen en yaygın özelliği kilo kaybını hızlandırmasıdır. Yüksek miktarda lif içeren bambu, tüketildiğinde tokluk hissi verir.
- Yüksek lif içeriği kabızlık sorununa kesin çözüm olduğu gibi mide ve bağırsak çalışmasını da düzene sokar.
- Yüksek miktarda potasyum içermesi kansere karşı koruyucu bir rol oynamasında etkilidir.
- Saç, tırnak ve kemik gelişimlerini de içerisinde bulunan vitamin ve mineral sayesinde destekler. Ayrıca bambu tüketmenin stresi aldığı ve depresyon riskini azalttığı da bilinir.
- Bambu yağı cildi dinlendirir ve sağlıklı bir görünüm kazandırır.
- Bambu bitkisinin tüketim şekli bitkiden alınacak olan faydaya doğrudan etki eder. Yemek yaparken sote şeklinde pişirmenin antioksidan etkisini arttırdığı bilinir.
- Bambudan elde edilen turşunun diğer tüketim şekillerine kıyasla daha az faydası olduğu bilinir.
- Çiğ tüketim bambudan en iyi faydalanma yöntemidir; ancak dikkat etmek gerekir. Çiğ tüketilecek olan bambu mutlaka doğal ortamda yetişmiş olmalıdır ve uygun koşullarda iken toplanmalıdır. Bambuyu çiğ olarak tüketmek bitkinin acımsı tadından dolayı zorlayıcı olabilir.
- Bambu bitkisini tüketirken aşırıya kaçmamak gerekir.