İlkbahar ve yaz mevsimlerinin sebzesi bezelye protein, lif ve nişasta açısından zengin bir besindir. İçeriğinde B1, B2, B3, B6, B9 (Folik Asit), A, C ve E vitaminleri ile fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, çinko mineralleri ve sodyum, potasyum bulunan bezelyede yağ oranı çok düşüktür.
Konserve ya da dondurulmuş gıda olarak da tüketilen bezelyenin taze tüketilmesi diğerlerine oranla daha faydalıdır ve sindirilmesi daha kolaydır. İnsan sağlığı için gerekli olan birçok temel besin değerlerini içeren bezelye, diğer sebzelere göre protein açısından çok zengin olduğu için etin alternatifi olarak görülür. Bu özelliğiyle vejeteryanlar tarafından tercih edilen bezelye düşük kalorisiyle kilo vermek isteyenlerce de tercih edilir.
Bezelyenin enerji verici ve uykuyu düzenleyici özelliğiyle insan psikolojisini güçlendirici etkisi vardır. Yüksek oranda içerdiği B1 vitaminiyle sadece uykuyu düzene sokmakla kalmaz iştahı da açar. Bunun yanında bezelyede bulunan lifler kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürerek kalp krizi riskini azaltır. Ayrıca lifler bağırsakların çalışmasında ve kabızlığın giderilmesinden etkilidir. Sindirime olan bu etkisiyle birlikte düşük kalorili ve az yağlı besin kaynaklarından biri olması diyet yapanlar için bezelyeyi tercih edilebilir kılmıştır.
İçerdiği C vitamini ve antioksidanlar ile bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan ve bulaşıcı hastalıklardan uzak tutan bezelye, bağışıklık sistemini destekleyen kalsiyum, demir, manganez, çinko gibi mineraller açısından da zengindir. Ayrıca kalsiyum, demir ve manganez mineralleri kemik yapısını güçlendiren bir etkiye de sahiptir.
Cilt sağlığına da faydaları bulunan bezelye, içerdiği antioksidanlar ile cilde parlaklık vererek kırışıkları engelleyerek cildin yaşlanmasını geciktirici özelliğe sahiptir. Saç köklerini de besleyerek saç dökülmelerini önleyen bezelye, sadece besin olarak değil çeşitli şekillerde kür olarak uygulandığında mantar ve benzeri cilt hastalıklarında iyileşmeye, cildi temizlemeye ve ciltte meydana gelen yanma hislerini gidermeye yardımcı olur.
Bezelye içerdiği polifenol maddesi ile kanser hastalıklarını engelleyici bir etkisi vardır. Mide kanseri başta olmak üzere kan kanseri, bağırsak kanseri riskini de azaltan bezelye diğer kanser hastalıklarında da koruyucudur.
İnsan sağlığına birçok faydası olan bezelye, içerdiği A vitamini ile göz sağlığı koruyup katarakt riskini azaltır. Şeker sindirimini kolaylaştırarak kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. Demans ve artrit gibi hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Karaciğerin çalışmasını düzene koyar. Ayrıca anne adayları ve bebeklerin sağlığı için faydalıdır.
Bir çok yemeğin vazgeçilmez malzemesi bezelye tüm bu faydaları yanında yüksek ürik asit kristallerinin vücutta birikmesine neden olabileceği için böbrek rahatsızlıkları olanlar ve gut hastaları tarafından dikkatli tüketmelidir. Bezelyenin besin değerlerinden tam anlamıyla faydalanabilmek için haftada bir ya da iki kez yenmesi yeterlidir.