Gülgiller familyasından olan ayva, eski çağlardan beri bilinen meyvelerdendir. Sarı ve yeşil renkte olmak üzere farklı türleri vardır. Reçel, tatlı, komposto, kek, marmelat yapımında kullanılabileceği gibi meyve olarak da tüketilir. Ayva yapraklarından ilaç ve kozmetik sanayisinde yararlanılır. Dünya üzerinde üretiminin en çok yapıldığı ülkelerden biri Türkiye’dir.
İçeriğinde bulunan vitaminler nelerdir?
Sağlığa faydalı besinlerden olan ayva A, C, B2 ve B6 vitaminlerini içerir. Günlük C vitamini ihtiyacının 1/4’ünü karşılar. Yüksek oranda lif bulundurur. Kalsiyum, potasyum, demir, bakır ve magnezyum mineralleri yönünden zengindir.
Bir adet ayva, günlük potasyum ihtiyacının % 5’ini karşılar. Aynı zamanda yapısında folat, fosfor ve niyasin vardır. Ayva çekirdeği protein ve yağ bakımdan zengindir. Yapısında şeker ve organik asit bulunan lezzetli bir meyvedir. İçeriğindeki antioksidanlar, vücut sağlığı üzerinde etkilidir.
Ayvanın sağlığa faydaları
- Sinir sistemine faydalı meyvelerden biridir.
- Lifli yapısıyla ayva, ishal ve kabızlık tedavisinde etkilidir. İçerdiği lif bileşenleri sindirim sistemi ve bağırsak hareketlerini düzenler.
- İçerdiği potasyum minerali, böbrek sağlığı üzerinde etkilidir.
- Soğuk algınlığıyla oluşan öksürük ve bronşit hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve vücudu dinç tutan önemli bir meyvedir.
- Kalp ve damar hastalıklarının giderilmesine yardımcı olur.
- Bağışıklık sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlar.
- Kan basıncını dengeler ve tansiyon hastalığının oluşmasına engel olur.
- Yapısında bulunan antioksidanlar ile vücuttan toksin atılmasını sağlar.
- Ağız ve çevresinde oluşan yaraların giderilmesinde etkili olur.
- İdrar yolu iltihaplanın tedavisinde kullanılır.
- İçerdiği mineraller ile kemik gelişimini olumlu etkiler.