Türkiye’de bolca üretimi yapılan ceviz daha sağlıklı bir yaşam için sıkça tüketmesi gereken önemli bir besin maddesidir. Omega 3 ve bol miktarda yağ asidi iktiva eden ceviz daha iyi düşünebilme ve zeka artırma gibi özellikleri vardır.
Kolestrolü düşüren cevizin içerdiği yağ asididir. Yani omega 3 dediğimiz faydalı sağlığımıızı olumlu yönde etkileyen kalp damar sistemimizi koruyan omega 3 sayesinde kolestrolümüz düşüyor.
Cevizler sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller sunar. Düzenli ceviz tüketildiğinde vücut sağlığınız hem korunmuş olur, hemde vücut için gerekli olan vitaminler ve mineraller sağlanmış olur. Cevizlerin sağlık yararları arasında LDL (kötü) kolesterolün azaltılması, inflamasyonun önlenmesi, metabolizmada iyileşme , kilo yönetimi ve diyabetin kontrolünün sağlanması sayılabilir. Cevizler özellikle beyin sağlığına yararlıdır ve beyin çalışmasını düzenler, dengeli çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca kanserin yavaşlamasına da yardımcı olur.
Cevizler cilt ve vücut için gerçekten harikadır. Birçok makyaj ve cilt bakım markası, cevizin besin zenginliğinden yararlanıp ,ürünlerin cevizleri kullanıyor. Ceviz saçlar içinde sağlıklıdır, birçok şampuan markası cevizi saçları sağlıklı ve parlak tuttuğu için ürünlerinde kullanmaktadır.
Cevizin yüzde 65’i yağdır ve yüz gramında 600 kalori bulunan bir besindir. Sağlığımızı olumlu yönde etkileyen çok önemli bir besindir. Cevizde A, B, E ve K vitamini yönünden zengindir.
Magnezyum, potasyum ve demir açısından zengin bir besindir.
Ceviz dediğimiz zaman aklımıza ilk beyin gelişimi gelebilir, çocuklar için özellikle hamile bayanların gebelik döneminde ceviz tüketimi önemlidir bebeğin gelişimi açısından.
Ceviz kalp damar sağlığı açısından çok önemlidir, çünkü sağlıklı yağlar yani omega 3 yağ asidi yönünden çok zengindir.
Şeker hastaları içinde çok önemli, içerdiği yüksek lif oranı ile kan şekerinin daha yavaş yükselmesine neden olur. Örneğin bir şeker hastası ara öğün olarak bir elma ve iki ceviz tüketirse daha faydalıdır. Bu nedenle diyabeti de olumlu yönde etkilemektedir.
Günde iki tane tam ceviz tüketmek yeterlidir, burada önemi olan düzenli olarak her gün tüketmektir. Kahvaltıda iki tane ceviz tüketilmesi yeterlidir, daha fazla tüketilmesi zarar getirebilir. Çünkü yüksek yağ olduğu için yağ oranınız artacaktır ve kilo kazanımınız olacaktır.
Ceviz satın alırken açıkta kırılmış şekilde satın almak yerine kırılmamış cevizi almak faydalıdır. Çünkü açık ceviz yağlı olduğu için çabuk bozulur ve oksidanı fazla olur. Kırılmamış cevizi alıp evde kırmak daha faydalıdır.
Ceviz Nedir?
Cevizler Juglans cinsinin ağaçlarından yenilebilir tohumlardır. Bunlar ceviz ağacının yuvarlak, tek tohumlu meyveleridir. Cevizlerin meyvesi ve çekirdeği, kalın, yenmez bir kabuk içinde bulunur. Cevizler lezzetli bir tat ve dokuya sahiptir, bu yüzden çerezlerde, keklerde ve muzlu cevizli ekmeklerde kullanılırlar. Ayrıca ceviz yağı zengin bir yumuşatıcıdır ve yaşlanma karşıtı özellikleriyle bilinir.
Ceviz görünümüyle tıpkı insan beynini anımsatır. Cevizin yüzey yapısı kıvrımlı bir görünüme sahiptir. Bu sebeple, zekanın bir sembolü olarak düşünülmüştür, Bu tam olarak doğru olmasa da, son çalışmalar, bu tohumların tüketiminin beyin işlevini desteklemede yardımcı olduğunu kanıtlamıştır. Cevizin iki tipi vardır; Siyah ve kahverengi ceviz, ancak bu yazımızda kahverengi ceviz faydaları hakkında bilgiler vereceğiz.
Cevizlerin Besin Değeri
Ulusal Veritabanına göre cevizler, C, B vitaminleri (B6 vitamini , tiamin, riboflavin , niasin , pantotenik asit ve folatı) E vitamini ve aynı zamanda mineral gibi kalsiyum , demir , magnezyum , potasyum , sodyum ve çinko içerir.
Cevizler yaklaşık %15 ve %65 oranında protein içerir. Cevizler içerisinde çoklu doymamış yağların oranı fazladır ve alfa-linolenik asit (ALA) olarak adlandırılan nispeten yüksek miktarda omega-3 yağ asidine sahiptir. Cevizler özellikle linoleik asit adı verilen bir omega-6 yağ asidi yönünden de zengindir.
Cevizler ayrıca beta-karoten, lutein ve zeaksantin gibi diğer önemli mineralleri ve aynı zamanda fitoterolleri içerir. Ceviz iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Bunlar ellagik asit, kateşin, melatonin ve fitik asit gibi zengin antioksidan kaynaklarıdır. Cevizler aynı zamanda vücut dayanıklılığını geliştirdiği için ”güçlü gıda” olarak da kabul edilir.
Cevizin Faydaları Nelerdir?
Cevizlerin başlıca sağlık faydalarını öğrenelim. Cevizin faydaları hakkında bilgi öğrenme zamanı!
Kalp Sağlığını Geliştirir
Cevizler omega 3 yağ asitleri yönünden zengin olduğu için kalp sağlığını korur ve düzenler. Taze çiğ cevizler amino asit l-arginin ve oleik asit gibi tekli doymamış yağ asitleri (% 72) bakımından zengindir. Ayrıca linoleik asit, alfa-linolenik asit (ALA) ve araşidonik asitler gibi EFA’ları içerir. Cevizleri diyetinize eklediğinizde hem zayıflamanıza yardımcı olur hemde, koroner kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.
Metabolizma hakkında yapılan bir çalışmada, ceviz tüketiminin LDL (kötü) kolesterolü düşürdüğü ve HDL (iyi) kolesterol düzeyini artırdığı ileri sürülmektedir. Almanya Münih Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki araştırmacılar, ceviz tüketiminin, kardiyovasküler hastalık riskini değerlendirmek için kullanılan bir markör olan ApoB seviyelerini düşürdüğünü buldu.
Kemik Sağlığını Artırır
Cevizde bulunan esansiyel yağ asitleri, vücudun kemik sağlığını korur. Üriner kalsiyum atılımını azaltırken kalsiyum emilimini ve birikmesini artırırlar.
Beyin Sağlığı
Ceviz hafızayı ve odağı iyileştirmeye yardımcı olan omega-3 yağ asitleri içerir. İyot ve selenyum ile birleşmiş Omega-3 yağ asitleri , beynin en iyi şekilde çalışmasını sağlar. Cevizler bunama ve epilepsi gibi bilişsel bozuklukların tedavisinde de yardımcı olur.
Metabolizmayı Geliştirin
Ceviz, EFA’larla birlikte, manganez , bakır , potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko ve selenyum gibi mineralleri vücuda sağlar. Bu mineraller, büyüme ve gelişme, sperm üretimi, sindirim ve nükleik asit sentezi gibi metabolik aktivitelere katkıda bulunur.
Kanseri Önler
Cevizler vücuttaki kanser hücrelerinin büyümesini kontrol etme yeteneğine sahiptir, fenolik bileşikler, bulunan omega-3 yağ asitleri, gama-tokoferol, ve diğer antioksidanlar bunların meme, prostat ve pankreas kanseri dahil olmak üzere insan kanser hücreleri, denetim haline gelir.
Temiz Sindirim Sistemi
Bu süper yiyecek, toksinlerin ve atıkların giderilmesiyle detoksifikasyona yardımcı olarak iç sindirim sistemini temizlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda kabızlığı iyileştirir. Her gün ceviz yemek , bağırsakların daha iyi işlev görmesine yardımcı olan Lactobacillus , Ruminococcus ve Roseburia’yı arttırdı.
Enflamasyonu Azaltın
Cevizlerde bulunan polifenolik bileşikler ve fitokimyasal maddeler, vücuttaki inflamasyonun etkilerini azaltır.
Hamile Kadınlar
Kavrulmuş tuzsuz cevizlerde bulunan zengin vitamin B- kompleksi kaynağı, fetal büyüme için gereklidir. Hamile kadınlar cevizi düzenli tüketmelidir.
Uykuyu Düzenler
Ceviz melatonin etkisi yapar, uykuyu indükleyen ve düzenleyen bir hormondur. Yani iyi bir uyku düzeni ve uyuma için düzenli olarak ceviz tüketilmelidir.
Cilt Bakımı
Cevizde bulunan E vitamini, doğada zararlı olan serbest radikallerden korumaya yardımcı olur. Kırışıklıkların ve kuru cildin önlenmesine de yardımcı olur. Cevizler düzenli tüketildiğinde göz altı koyulukları da geçer. Ceviz peelingi doğal bir exfoliator gibi davranır ve cildin genç ve taze kalmasına yardımcı olur.
Bağışıklık artırın
Doğal kabuklu cevizlerin düzenli olarak tüketilmesi , çeşitli hastalıkların başlangıcını önleyebilecek güçlü bir bağışıklık sisteminin kurulmasına yardımcı olur. Zengin antioksidan kaynağıdır.
Saç Bakımı
Cevizler saç foliküllerini güçlendirdikleri ve saç derisini kepeksiz hale getirdikleri için sağlıklı saçlar sunar. Ayrıca, daha kalın, uzun ve daha güçlü saçlar sağlar.
Mantar enfeksiyonları
Cildinizdeki veya vücudun içindeki mantar enfeksiyonlarından kurtulmanızı sağlar.
Büzücü özellikleri
Ceviz yağları önemli büzücü özelliklere sahiptir. Kızartılmış, gıdaya aroma ve lezzet katmaya yardımcı olan zengin, lezzetli bir tada sahiptir. Kozmetik ve ilaç endüstrisinde kullanıldığında büzücü bir hale gelir ve aromaterapi ve masaj terapisi gibi çeşitli terapilerde kullanılır.
Moral Güçlendirici
Ceviz tarafından sağlanan omega-3 yağ asitlerinin eksikliği, hiperaktivite, sinirlilik ve tantrumlara neden olur. Çocuğun diyetini bu kuruyemişler ile desteklemek, EFA’lardaki açığı telafi eder ve ruh hallerini hafifletir. Bu, travma sonrası depresyon ve stresle mücadele eden travma sonrası stres bozukluğundan ( TSSB ) muzdarip insanlara da uygulanabilir.
İnflamatuar Hastalıklar
Cevizin içinde bulunan yüksek miktarda yağ asidi astım, artrit ve egzama gibi inflamatuar hastalıklara sahip olanlar için faydalıdır.