Binlerce yıldan bu yana ceviz Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde yetiştirilen değerli bir ağaç türüdür. Bulunduğu iklim koşullarına adapte olmuş çok sayıda tür bulunur. Bu yüzden ceviz ağacı yetiştirmek için bölgenin iklim koşullarına uygun türün seçilmesi gerekir. Başlıca ceviz türleri chandler, pedro, fernor, fernette, midland, hartley, payne, serr, franquette, Yalova -1, Şebin, Bilecik, Gültekin, Kaplan 86, Maraş-18, Yavuz-1, ve Tokat-1’dir.
Hızlı büyüyen bir ağaç olan ceviz 40 metreye kadar boylanabilir. Geniş taçlı bir ağaçtır. Erişkin bir ceviz ağacı 500 metrekarelik bir alanı kaplayabilir. Kazık köklü bir ağaçtır, kökleri toprağın 5 metre derinliğine kadar ilerler. Gövde dalları toprak yüzeyinden 1-2 metre yükseklikten itibaren başlar. Gelişim özellikleri ve çok yıllık bir ağaç olduğu göz önünde bulundurularak ceviz dikilecek alanın belirlenmesi gerekir.
İklim: Ceviz, kış ve ilkbahar aylarında soğuklama ihtiyacını karşılayacak kadar soğuğa sıcak aylarda büyüme ve olgunlaşmayı sağlayacak 25-30 derece arasındaki sıcaklığa ihtiyaç duyar. 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklar meyve kalitesini düşürür. -20 derecenin altında zarar görür. Türüne göre değişmekle birlikte cevizin soğuklanma ihtiyacı 7 derecenin altında 500-2000 saat arasındadır.
Toprak: Güçlü bir kök sistemine sahip olan cevizin kökleri toprağın 5 metre derinliğine kadar ilerleyebilir. Bu nedenle derin topraklarda yetiştirmeye elverişlidir. Ceviz minimum 2 metre derinliğe sahip topraklarda yetiştirilebilir. Toprak türü bakımından seçici değildir. Ancak taban suyuna karşı duyarlıdır. Taban suyunun 2.5 metreden daha yüksekte olmaması gerekir. En iyi verim gevşek, süzek, havadar ve alüvyal topraklardan alınır. Suyu tutan ağır ve killi topraklarda iyi gelişemez. Toprağın ph seviyesi 6-7 olmalı, tuz sorunu bulunmamalıdır.
Dikim: Ceviz fidanları minimum 8*8 metre aralık verilerek dikilir. Bahçe özelliğine göre 12*12 ya da 10*10 metre verilerek de dikilebilir. Fidan çukuru 70 cm genişlikte ve bir metre derinlikte açılır. Köklerin zarar görmemesine dikkat ederek dikilir.
Budama: Köklerin güçlenmesi için dikim esnasında zayıf, kırılmış ve ölü köklere kök budaması yapılır.
Sulama: Fidan ekimini takip eden birkaç yıl boyunca haftada 2 kez sulama yapılır. Sulama yapılırken suyun köklere ulaşmasına dikkat edilmesi gerekir. Sulama suyu olarak kimyasal maddelerce kirlenmemiş her türlü su kullanılabilir.