Koyu yeşil yapraklı bir sebze olan ravent, Avrupa ve Uzakdoğu mutfağında kullanılan bir sebzedir. Yapraklarında yer alan toksik maddeler nedeniyle, raventin besin olarak sadece sapları tüketilir. Ülkemizde yetiştirilmeyen sebzelerden biridir.
Raventin yaprakları lahana-pazı gibi sebzelere benzer. Yapraktan gövdeye uzun ve kalın bir sapı bulunur. Bu yaprak sapı, yeşilden kırmızıya koyu renkli ve lifli bir yapıya sahiptir. Ravent, sapında bulunan bazı maddeler nedeniyle ilaç sanayisinde de kullanılır. Bazı diyabet ilaçlarının etken maddelerinin bir kısmı raventten elde edilir.
Ülkemizde yetişmeyen raventin en yakın akrabası, genellikle Doğu Anadolu’da yetişen ışgın adlı bitkidir. Raventten farklı olarak ışgın çiğ olarak da tüketilebilir. Botanikte R. Ribes adı verilen ışgının sapları raventin aksine yeşil renklidir ve sap kısmını çiçek sapları oluşturur.
Ravent Hangi Vitaminleri İçerir?
100 gram ravent 21 kalori içerir. Kalorisinin 1.7’si yağdan (0,2 gram), 16.3’ü karbonhidrattan (4.5 gram), 3.0’ü proteinden (0,9 gram) gelir.
100 gram raventin, günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılama oranları:
- A vitamini -102IU, ihtiyacını karşılama oranı %2
- C vitamini – 8.0mg, ihtiyacını karşılama oranı %13
- E vitamini – 0.3mg ihtiyacını karşılama oranı %1
- K vitamini – 29.3mcg ihtiyacını karşılama oranı %37
- Thiamin – 0.0mg ihtiyacını karşılama oranı %1
- B 2 vitamini – 0.0mg ihtiyacını karşılama oranı %2
- Niasin – 0.3mg ihtiyacını karşılama oranı %1
- B6 Vitamini – 0.0mg ihtiyacını karşılama oranı %1
- Folat – 7,0mcg ihtiyacını karşılama oranı %2
- Pantotenik asit – 0.1mg ihtiyacını karşılama oranı %1
- Kalsiyum – 86.0mg ihtiyacını karşılama oranı %9
- Demir – 0,2mg ihtiyacını karşılama oranı %1
- Magnezyum – 12.0mg ihtiyacını karşılama oranı %3
- Fosfor – 14.0mg ihtiyacını karşılama oranı %1
- Potasyum – 288mg ihtiyacını karşılama oranı %8
- Çinko – 0.1mg ihtiyacını karşılama oranı %1
- Bakır – 0.0mg ihtiyacını karşılama oranı %1
- Manganez – 0,2mg ihtiyacını karşılama oranı %10
- Selenyum – 1.1mcg ihtiyacını karşılama oranı %2