Mumbar ya da bumbar, pişirilip tüketilmeden önce kalıntılardan ve dışkıdan parmak yoluyla temizlenen hayvanın kalın bağırsağıdır. Bumbarı tamamen temizlemek, bu gerçek lezzetten keyif almanın anahtarıdır.
- Bumbarı paketlendiği kapta gece boyunca bekleterek tamamen çözdürün.
- Temizlemeden önce bumbarları kaynar suda en az 5 – 10 dakika az pişirin. Bu bumbarın içerisindeki her türlü ek bakteri veya mikrobu öldürecektir. Ayrıca bumbarları yıkarken suya yarım bardak klor da ekleyebilirsiniz. Bu da bakterileri öldürmeye yardımcı olacaktır. Sonrasında bumbarları iyice durulayın ki klor kalmasın.
- Bumbarın zarını ayırın. Zar, bumbara yapışık ince, şeffaf yağ tabakasıdır. İyi bir iş çıkarmanız için gereken aletleri veya parmaklarınızı kullanın.
- Bumbarları iki lavabo kullanarak yıkayın. Bir tarafta zarı ayırıp bumbarı akan suda yıkayın, sonra da yıkanan bumbarları diğer taraftaki su dolu lavaboya yerleştirin.
- Yukarıdaki adımı en az üç kere veya su artık yağlı gelmeyene ya da bulanık olmayana kadar tekrarlayın. Temizliği kolaylaştırmak için lavaboları değiştirin.
- Bumbara ya da sularına temas eden tüm yüzeyleri temizleyin. Tüm yüzeyleri klorla sterilize edin.
- Bumbar kalıntılarını atın. Bir poşete koyun, poşeti bağlayın ve çöp kutusuna koyun. İşiniz bittiğinde tüm mikropları tamamen öldürmek için ellerinizi iyice yıkayın.