Çiçekli ve ballı bir bitki olması karabuğdayı diğer tahıl türlerinden ayırır. Geniş yapraklı tek yıllık bir bitkidir. Boyu yetişme koşullarına göre değişiklik gösterir ve 60-120 cm arasında değişir. Kurak arazilerde ve serin iklimlerde yetiştirilebilir. Türkiye’de ilk kez Konya’da yetiştirilmiştir. Karabuğdayın kabuğu ayıklanmış ve kavrulmuş şekline kasha denir. Tam ya da öğütülmüş şekilde bulunabilir. Hafif acı ve fıstığa benzer tadı vardır. İçeriğindeki vitamin, mineral, yağ ve protein açısından buğdaya oranla daha zengindir.
Vücuda Etkileri Nelerdir?
Gluten bütün tahıl çeşitlerinde bulunan bir maddedir. Fakat karabuğdayın içerisindeki gluten, diğer tahıl çeşitlerine göre farklı olarak bağlı bulunur. Karabuğday tüketildiğinde gluten kimyasallarla bağlı olduğu için vücutta reaksiyona girmez. Bu yüzden çölyak hastalarının daha rahat tüketebileceği bir maddedir. Vücuttaki fazla kolesterolün azaltılmasında etkili olduğu bilinir. Demir açısından zengin olduğu için kansızlığa ve yüksek tansiyona karşı vücudu korur. Ayrıca vücudu rahatlatma, aşırı terlemeyi ve vücutta iltihaplanmayı önleme gibi faydaları vardır.
Besin Değeri Nedir?
İnsan vücudunun proteinden en yüksek şekilde yararlanabildiği ve içeriğinde en çok protein bulunduran tahıl ürünü karabuğdaydır. İçeriğinde yaklaşık %13-14 protein vardır. İnsan vücudu, karabuğdayda bulunan bu protein oranının yaklaşık olarak %74’ünü kullanabilir iken buğday içeriğindeki proteinden yararlanabildiği oran %70’tir. Bu yararlanma oranı bitkisel yağlardaki en yüksek orandır. Potasyum, fosfor, magnezyum ve demir açısından çok zengindir. İçinde bulunan rutin adı verilen madde sayesinde kan damarlarını koruma ve genişletme özelliği vardır. İçeriğinde %4-6 oranında rutin barındırır. B1 ve B2 vitamini açısından oldukça zengindir.
Karabuğday Nasıl Tüketilir?
Karabuğday kavrulmuş hali olan kasha şeklinde çerez olarak tüketilebilir. Karabuğday unundan galeta adı verilen çubuk kraker şeklinde ürünler vardır. Fakat karabuğdayın unu tek başına ekmek yapımına uygun değildir. Ayrıca karabuğday, kaynar su ile ıslatılıp bir gün bekletildikten sonra da üzerine herhangi bir şey ilave edilmeden tüketilebilir.