Son yıllarda oldukça revaçta olan karabuğday içerdiği düşük yağ oranı ve yüksek protein değeri ile özellikle diyetlerde sıklıkla yer alan lifli bir gıdadır. Bitki olmasına rağmen baklagiller arasında da yer alır.
Bol lif kaynağı bir besin olması nedeniyle midede tokluk süresini artırarak acıkmayı geciktirir. Zayıflamak için diyet yapanların tüketebileceği bir besindir. Glutensiz olması nedeniyle özellikle unlu gıdalar tüketemeyen çölyak hastaları için bulunmaz bir besin çeşididir. Bunun yanı sıra tansiyon ve kolesterol hastalarının yiyebileceği bir besindir. Ayrıca vücuttaki insülin düzeyini dengelemeye yardımcıdır. Bu nedenle şeker hastalarının yemek listelerine eklenmesi uzmanlarca önerilir.
İçerisindeki vitaminlerden yeteri kadar yararlanmak için haşlama sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Karabuğday Nasıl Haşlanır?
- Haşlarken kullanılacak su ölçüsü 1’e 2 oranında olmalıdır. Örneğin 1 bardak karabuğday için 2 bardak su yeterlidir.
- Karabuğday yıkanıp süzüldükten sonra soğuk suyla birlikte tencereye konup haşlanır.
- Karabuğday bir taşım kaynadıktan sonra orta ya da kısık ateşte klorsuz iyi su ile haşlanmalıdır.
- Yemek çeşitlerinde kullanılacaksa yaklaşık 15 dakika haşlanma süresi yeterlidir. Bunun nedeni yemeğin içinde kaldığı müddetçe daha pişkin hale gelmesidir.
- Haşlanıp salatalarda kullanılacaksa 5 dakika daha fazla süre haşlanmalıdır.
- Pilavlarda kullanımı için sıcak suda bekletilmeden yıkanıp süzülerek hazırlamak uygun olacaktır. Bu şekilde vitaminlerini kaybetmeden kullanılması sağlanacaktır.
- Karabuğday eğer bir çeşit olarak yemeklerde kullanılacaksa önceden su ile haşlanmadan kullanılır. Bunun için hazırlanan yemeğin içerisine pişmesine son 15 dakikada ilave edilerek kullanılır.