Papatyagiller familyasında ait bir kış bitkisi olan yer elması tat olarak turpa benzeyr, çiğ olarak tüketilebileceği gibi yemek ve salatalarda da kullanılır.
Yer elması içeriğinde bol miktarda A, B ve C vitamini bulundurur. Mineral açısından da oldukça zengin bir besindir. İçerisinde bulunan mineraller ise; potasyum, kalsiyum, niasin, tiamin ve az miktarda ise folasindir.
Yer Elmasının İnsan Sağlığına Faydaları
- Yer elması içerisinde inülün vardır. İnülin şeker hastalığı başta olmak üzere kalp hastalıkları, kanser ve kemik erimesini önlemede yardımcı bir maddedir. Yer elmasının içeriğinde nişasta bulunmadığı için şeker hastalarınca tüketilmesi sakıncalı değildir.
- İçerisinde bulundurduğu lif sayesinde sindirim sisteminin çalışmasını hızlandıran bir etkiye sahiptir. Kişiye tokluk hissi veren bir besin olduğundan diyet yapanlr tarafından sıklıkla tercih edilir.
- Kabızlığa iyi gelir.
- Kan şekerini dengeleyici etkiye sahiptir. Şeker hastaları tarafından tüketimi fayda sağlar.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Demir açısından oldukça zengindir. Zengin potasyum içeriği ile kalp sağlığına destek olur.
- Yüksek oranda fosfor minerali içerir. Fosfor minerali kemikleri güçlendirme etkisine sahiptir. Yaşlılara ve kemik erimesi sorunu yaşayanlara önerilir.
- Yer elmasının içerdiği C ve B vitamini cilt sağlığı ve göz sağlığı açısından önemlidir. Saçlara canlılık verir ve sağlıklı uzamasını kolaylaştır. Yer elmasının suyuyla yıkanan saçlar güçlenir.
- İçinde bulunan nicain sayesinde anne sütünü artırıcı etkiye sahiptir.
- Yer elması şişen bölgelere lapa yapılarak uygulanırsa olumlu sonuçlar elde edilir.
- Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. İdrar söktürücü özelliği vardır.
- Kış aylarında soğuk algınlığı ve öksürük üzerinde olumlu etkiler sağlar.
- Romatizmaya iyi gelen bir besindir.
- Vücut direncini arttırmada önemli etkileri vardır.
Yer elmasının faydalarından yararlanmak için özellikle kış aylarında düzenli olarak tüketilmesi gerekir.
0 Yorum