Mersingiller familyasına ait 600’den fazla türü bulunan okaliptüs yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır. Her mevsim yaprakları toplanıp kurutulabilir. Tıp dünyasının da kullandığı bu bitki yüksek su emme kapasitesiyle bataklık kurutma amaçlı da kullanılabilir. Türkiye’de sıtma ağacı olarak da bilinir. Okaliptüs genellikle 20 – 70 metre boylarında bazen 100 metreyi de aşan tüylü, iri gövdeli, haziran ve temmuz aylarında mor renkli çiçekler açan dünyanın en uzun ağaçları arasında olan bir bitkidir.
Okaliptüs sıcak ve sulak yerleri sever. Tropikal bölgelerde daha çok yetişir. Ana vatanı Avustralya’dır. Avustralya topraklarının neredeyse tüm bölgelerine uyum sağlamıştır. Brezilya, İspanya, Fas ve Portekiz’de görülür. Ege ve Akdeniz bölgelerinde rahatlıkla yetiştirilir. Özellikle Bodrum’da hoş kokusuyla ilgi çeker. Yüzlerce türü olmasına rağmen Türkiye’de birkaç türü yetişir.
Türkiye’nin güney kesiminde kereste sanayinde kullanılır. Gemi yapımında ilk sıralarda tercih edilir. Çünkü kino maddesini içerir. Bu madde okaliptüs ağacının suda çürümesini önler.
Okaliptüsün yetiştiği bölgede başka ağaçlar yetişemez. Kökleriyle diğer ağaçları zehirleyebilme özelliğine sahiptir. Okaliptüsten oluşan ormanların havayı yumuşatma özelliği vardır. Fırtına ve dolunu yol açtığı zararları büyük oranda önler. Bu bitki türü hastalıklarda şifalı bitki olarak kullanılır. Solunum yolu rahatsızlıklarında, öksürüğü azaltma, balgam sökme, boğaz ve burun iltihaplarında, ateşlenme, kabızlık, nefes darlığı, ağız kokusunu gidermede, yaraların ve tahriş olmuş bölgelerin iyileşmesinde, bronşit, nevraji, idrar sökme, üreme hastalıklarında, şeker ve romatizmal hastalıklarda yaprakları ve yağı kullanılır. Sabun ve macunu üretilir.