Erik, yeşil ve kırmızımsı renkte, yeşil yaprakları olan, genellikle bahar aylarında ortaya çıkan lezzetli bir meyve çeşididir. Özellikle Akdeniz bölgesinde diğer illere göre daha erken olur ve sofralara sunulur.
Eriğin Faydaları Nelerdir?
- Doğal antioksidandır.
- Kilo vemek isteyenler veya diyet programı uygulayanlar için idealdir.
- Kan şekerini dengeler.
- Kabızlığı önleyici özelliği vardır.
- Sindirim sistemini güçlendirir.
- Demir eksikliği olanlar için faydalıdır.
- Kolestrolü dengelemeye yardımcı olur.
- Kemik rahatsızlığı olanlara iyi gelir.
- Retina hastalığı olarak bilinen makula dejenerasyonu rahatsızlığına faydalıdır.
- Diş ve diş etlerini güçlendirir.
- Araştırmacılar tarafından kansere karşı koruyucu görevi olduğu saptanmıştır.
Erik Nasılı Kullanılır?
Genel olarak Erik meyve şeklinde tüketilmektedir. Ancak bu tüketim şekli bahar mevsimi ve yaz mevsimine kadardır. Bundan dolayı Anadolu insanın her mevsim bu meyvenin faydasını almak için Erik aşı denilen hoşaf tarzı içeceği tüketmektedirler. Yazın toplanılan yaş eriklerin kurutularak kilere atılır. Daha sonra kışın yemeklerin yanına hoşaf tarzı yapılarak kullanılır.