Bilinen bir diğer adı ile raziyane, genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde Haziran-Temmuz aylarında yetişen tek yıllık otsu bir bitkidir. Sarı çiçeklerden ve yeşil dallardan meydana gelen rezene, çok sayıda rahatsızlığın tedavisinde takviye olarak yağ, baharat ve çay şeklinde kullanılır.
Rezene bitkisinin tohumlarından rezene yağı elde edilir. Günümüzde kolaylıkla temin edilebilen bu yağ dahilen ve haricen kullanılabilir. Dahilen kullanımı içeceklere bir miktar eklenerek yapılırken harici kullanımı ise doğrudan yaraların üzerine sürmek şeklinde yapılır.
Rezene yağı soğuk algınlığı ve mide kramplarının tedavisinde oldukça etkilidir. Regl sancılarının azaltılmasında ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlamakta da kullanılır. Harici kullanımında yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Selülit tedavisinde kullanılır. Rezene yağı ayrıca bir küp şekere iki ya da üç damla damlatılarak da tüketilebilir. Yapraklarının kurutulması ile elde edilen rezene çayı da hemen hemen rezene yağı ile aynı rahatsızlıklara iyi gelir. Rezene çayı, kaynamış suya bir miktar kurutulmuş rezene ilave edilip bir süre demlendirmek sureti ile kolayca elde edilebilir. Rezene çayı ayrıca bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkı sağladığı için kış aylarında takviye olarak içilebilir. Rezene çayının baş ağrısına iyi geldiği de bilinir.
Rezene bitkisi yağ ve çay dışında baharat olarak da kullanılır. Çiçeklerinin ve gövdesinin kurutulup öğütülmesi ile elde edilen rezene baharatı yemeklerde ve salatalarda kullanılabilir. Et yemeklerinde de sıklıkla tercih edilir. Rezene baharatı da tıpkı yağı ve çayı gibi çeşitli rahatsızlıklara iyi gelir. Bu nedenle yemeklere bir miktar ilave etmek hem farklı bir lezzet oluştururken hem de sağlık açısından faydalı olur. Rezene bitkisinin kullanımının bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak aşırı miktarda kullanımı sorun yaratabilir.
Ülser ve gastrit hastalıklarına sahip kişiler ile hamile kadınların kullanması önerilmez. Mevsiminde toplanmış ve uygun koşullarda kurutulmuş rezene çayı kış ayları boyunca günde bir bardak şeklinde tüketilebilir. Rezene yağı kullanımında ise mutlaka bir uzman tavsiye alınması gerekir. Doğada var olan bu bitkiden faydalanırken aşırıya kaçılmamasına özen gösterilmelidir.