Koyu kırmızı rengi ile antioksidan meyvelerden biri olan kiraz, hem lezzeti hem de sağlığa olan katkıları nedeniyle, son yılların popüler meyvelerinden biridir. Kiraz hakkında yapılan çalışmalarda elde edilen bulgular, bu lezzetli meyvenin neden çok sağlıklı olduğunu ortaya koyar.
Kirazın Faydaları Nelerdir?
Antioksidan özeliklere sahip olan kiraz, başta bağışıklık sistemi olmak üzere, organları hücre hasarına karşı korur. İçerdiği koruyucu özellikteki antioksidan bileşiklere ek olarak, vitaminler ve mineraller bakımından zengin olan kirazda C, A ve K vitaminleriyle beraber demir, kalsiyum ve fosfor gibi insan sağlığı açısından önemli minerallerden yüksek miktarda bulunur. Düşük kalorili bir meyvedir. Ancak kalorisinin büyük bir bölümü şekerden oluştuğu için aşırıya kaçmadan, ölçülü tüketilmesi gerekir.
Bilişsel sağlığı geliştirir: İlerleyen yaş, beyin hücreleri arasındaki iletişimin azalmasına neden olur. Bu durumun sonucunda bilişsel fonksiyonlarda gerileme ve bellek sorunları meydana gelir. Düzenli kiraz tüketimi bilişsel aktiviteyi desteklemeye ve beyin sağlığını geliştirmeye yardımcı olur. Kirazda bulunan antioksidan maddeler, besinlerin metabolizmada işlenmesi esnasında açığa çıkan zararlı maddeleri etkisiz hale getirerek, vücudu yaşlanmanın neden olduğu hasarlara karşı korur. Tüm kırmızı meyveler gibi kiraz da yaşlılık karşıtı koruma sağlayan çok yönlü meyvelerden biridir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir: Kirazda bulunan antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Hastalıklara karşı direnç kazandırır ve var olan hastalıkların iyileşme süresini kısaltır.
Uyku problemlerini çözer: Yetersiz melatonin salınımı uyku döngüsünde sorunlara neden olur. Kiraz melatonin içerir ve uyku sorunlarını gidermek için doğal bir yardımcı olarak çalışır. Yatmadan birkaç saat öncesinde kiraz yemek, uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Kilo yönetimini destekler: Bir porsiyon kirazda yaklaşık 70 kalori bulunur. Düşük kalorisi ile kilo vermek isteyen kişiler için hem lezzetli hem de sağlıklı bir atıştırmalıktır. %70’den fazlası su olan kiraz, yüksek oranda lif de içerir. Bu lifler daha uzun süreyle tok hissetmeye yardımcı olur. Kilo yönetiminde kiraz tüketilirken dikkat edilmesi gereken husus, kirazın ölçülü miktarda tüketilmesidir. Kalorisinin büyük bi bölümü şekerden geldiği için, aşırı tüketimi diyeti olumsuz yönde etkileyebilir.
0 Yorum