Daha çok özel yemeklerde yemeğe aroma katması için kullanılan safranın kilo vermeye yardımcı olması gibi faydaları da vardır. Aroması çok zengin ve dünyanın en pahalı baharatı olan safranın saklanması çok doğru bir şekilde yapılmalıdır. Safran düzgün bir şekilde saklanmazsa tüm özelliklerini kaybedebilir. Safran ay ışığında toplanır, çünkü güneş ışığına çok duyarlıdır. Eğer güneş ışığına maruz kalırsa aromasını ve rengini kaybeder. Eğer düzgün saklanırsa bir yıla kadar taze ve aromasını kaybetmemiş şekilde saklanılabilir.
Safranı saklamanın ipuçları
- Her zaman karanlıkta, ampul ışığı dahil olmak üzere tüm ışık kaynaklarından uzak tutulur.
- Soğuk ve kuru bir yerde saklanması tavsiye edilir, nemli ve ılık bir alanda aroması kaybolabilir.
- 2 yıldan fazla saklanmaz. Aroması gün geçtikçe azalan bir baharat olan safran mümkün olduğunca taze kullanılmalıdır.
- Sadece hava geçirmeyen kaplarda saklanılır.
- Eğer saklanılan kap veya kavanoz saydam ise ışık temasını engellemek için folyoya sarılabilir.
- Olabildiğince küçük kaplarda saklanılmalıdır ki kabın içerisindeki hava akışı minimuma indirilebilsin.
Safran evde saklanılıyorsa kilerde saklanması idealdir. Buzdolabında saklanması tavsiye edilmez çünkü safran oda sıcaklığına maruz kaldığı anda nemlenebilir. Eğer buzdolabında saklanılacaksa tüketilmek istenen miktarlarda ayrı ayrı saklanır. Her kullanılacağında safranın tazeliği bozulmasın diye sadece tüketilecek olan safran çıkarılmalıdır. Ayrıca safranın saklandığı yerde sıcaklık oda sıcaklığından fazla olmamalı ve nem oranı 40%’ın üzerine çıkmamalıdır.
Safranın hala kullanılabilir olup olmadığı baharatın birazı ele alınıp ezilerek ve daha sonra tadına bakılarak test edilebilir. Eğer tadında bir bozulma hissedilirse veya aroması seçilemiyorsa kullanılması tavsiye edilmez.