Boyu 15-30 metre arasında değişen, bahar aylarında beyaz çiçekler açan, üzeri dikenli yeşil meyvesi bulunan kalın gövdeli gayet iri bir ağaç çeşididir.
Asıl vatanı Hindistandır. Güney Asya, Avrupa, Anadoluda da yetişmektedir. Süs bitkisi olarakta aynı zamanda yetiştirilmektedir.
Meyvesi, kabuğu ve tohumları kullanılmaktadır. Meyveleri kestaneye benzediği için bu ismi almıştır. Sonbaharda toplanılmaktadır.
Bu ağaçtan istifade etmek için Çiçek, yaprak, tohum ve kabukları kaynatıldıktan sonra kullanılmalıdır.
İçerisinde acı madde sapolinler , tanen ve 2 glikozit bulunmaktadır. Aynı zamanda P vitamininden oldukça zengin bir türdür. İçerisindeki eskülin esansı sayesinde rahatlıkla kan dolaşımına tesir etmektedir. Tohumlarında ise bunlara ek olarak yağ, nişasta ve şekerler bulunmaktadır.
At Kestanesinin Faydaları Nelerdir ? Hind Kestanesinin Fayları Nelerdir ?
1) Tatlı kestanenin yaprakları bronşitte balgam söktürücü olarak kullanılmaktadır.
2) Nikriz hastalığına iyi gelmektedir
3) At kestanesi ruhu (hulasası) deri uçuklamasında , boğmaca ve nevralji hastalığına karşı iyi gelmektedir
4) Ateş yükselmesine gayet iyi gelmektedir.
5) Venleri daraltması sayesinde dokulara sıvı geçişini engellemekte ve böylece kırık , çıkık , burkulma , varis ve hemoroidlerin tedavisinde kullanılabilmektedir.
6) Varislerin sebep olduğu yaralarda da yine at kestanesi uygulanabilir.
7) Tohumları mafsal ve romatizma ağrılarını gidermektedir
8) Kabukları kaynatılıp içilecek olursa soğuk algınlığına , hazımsızlığa ve kronik barsak nezlesine gayet iyi gelmektedir.
9) Bir kg at kestanesi küçük parçalar halinde doğranıp pişirilip ve bunun suyu ile de taharet yapılacak olursa basuru önlemektedir.