Bakla olarak tüketimi yaygın olan barbunya, taze veya kuru taneleri tüketilen fasulye çeşitlerinden biridir. İri, pembe ve beyaz taneleriyle, beyaz fasulye gibi fasulye türlerinden kolayca ayrılır.
Barbunyanın faydaları nelerdir?
Besleyici değeri yüksek olan barbunya lif, karbonhidrat, vitaminler ve özellikle protein bakımından zengin bir gıdadır. Ancak tanelerinin taze ya da kuru olmasına göre içerdiği besin öğeleri farklılık gösterir. Yüksek oranda protein içerdiğinden hayvansal protein kaynaklarına alternatif bir besin maddesidir.
100 gram barbunya yaklaşık olarak 350 kalori, 63 gram karbonhidrat ve 22 gram protein içerir. Kalorisi ile çok besleyici bir gıda olan barbunya, B1 vitamini, B2 vitamini ve folat gibi B kompleks vitaminleri bakımdan zengindir.
Barbunya nasıl yenir?
Barbunya Türk mutfağında aranılan lezzetlerden biridir. Gerek taze gerekse kuru olarak tüketimi yaygındır. En çok bilinen barbunyalı lezzetler ise başta zeytinyağlı yemekleri olmak üzere, salçalı yemekleri ve salatalarıdır.
Zeytinyağlı barbunya:
- 1 kilo barbunya
- 2 adet domates
- 2 çorba kaşığı domates salçası
- 3 adet orta boy soğan
- 3 diş sarımsak
- 1/2 su bardağı sızma zeytinyağı
- 2 adet orta boy havuç
- 4 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
Hazırlanışı:
- Soğan, sarımsak ve domatesi yemeklik olacak şekilde, havucu ise iri küpler ya da halka şeklinde doğrayın.
- Uygun büyüklükteki bir tencerenin içine zeytinyağını ilave edip, orta ateşte ısıtın.
- Yağ ısınınca önce soğanları daha sonra havuçları ekleyip kavurun.
- Soğanlar yumuşayınca sarımsak ve salçayı ilave edip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Son aşamada domatesi ekleyip 1 dakika daha kavurun.
- Barbunya tanelerini ilave edip, ocağın altını kısık ateşe getirin.
- 4 su bardağı sıcak suyu, şekeri ve isteğe göre tuzunu ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte pişmeye bırakın.
- Barbunyalar yumuşayıncaya kadar ortalama 30-35 dakika pişin.
- Ocağın altını kapatıp, dinlenmesi için 15 dakika bekleyin.
- İsteğe göre 1 demet maydanozu ince ince kıyın ve barbunyanın üzerine serpin.
- Maydanozların pişmesini önlemek için tencerenin kapağını kapatmamaya dikkat edin.
- Damak tadınıza göre ılık veya soğutarak servis yapın.