Akdeniz bitkileri arasında yer alan mercanköşk, aromatik lezzete sahip çayı ile tedavi edici etkiye sahiptir. Eski Roma’da mutluluğu sembolize etmek için kullanılan bitki sakinleştirici etkisiyle bilinir. Ayrıca güzel kokusu ile antik çağdan itibaren kozmetik ürün olarak kullanılan mercanköşk, taze ve kurutulmuş olarak tercih edilir. Baharat özelliğinin yanında çay olarak da tüketilir.
Mercanköşk Çayının Sağlığa Etkileri
- Üst solunum yolu problemlerinde hafifletici etkiye sahiptir. Soğuk algınlığı, kuru öksürük, bronşit gibi rahatsızlıkların yanında sinüzit ve astım hastalarını rahatlatır.
- Sindirim sistemi ile ilgili sorunların giderilmesine yardımcıdır. Mide bulantısı ve şişkinliğe iyi gelir, iştahı artırır.
- Doğal bir anti enflamatuardır. Vücuttaki ağrılara iyi gelmesinin yanında baş ve diş ağrılarını hafifletir.
- Terlemeyi sağlayarak zararlı toksinlerin atılmasında etkili olur.
- Sinirleri yatıştırıcı ve antidepresan etkisi ile bedensel ve zihinsel bir dinginlik sağlar. Migrenden kaynaklanan problemlerin giderilmesinde etkilidir. Uykusuzluk probleminin üstesinden gelmeyi kolaylaştırır.
- Yaz aylarında vücut ısısını ayarlamakta yardımcı etkisi vardır. Bu sebeple yazın kan dolaşımı sorunlarına sahip kişilerde sıcaktan kaynaklanan problemleri giderir.
- Yüksek konsantreye sahip mercanköşk çayı, karaciğer ve akciğerlerle ilgili problemlerin giderilmesinde etkilidir. Bunun yanında gıda zehirlenmelerine karşı midede ödem oluşumunu engellemek için ilk aşamada kullanılabilecek bitkisel çaylarındandır.
- Kas ve mide kramplarına iyi gelir.
- Mercanköşk içerisinde bulunan flavonoidler, kalp sağlığına faydalıdır. Damarları genişletir ve hipertansiyon riskini azaltır.
- Antibakteriyel, antiseptik, antiviral özellikleri ile çeşitli enfeksiyonlardan kaynaklanan yaralara iyi gelir.
Hazırlanışı
1 bardak suya, 1 çay kaşığı kurutulmuş mercanköşk atılarak hazırlanır. Soğuk suya katılan mercanköşk otları kaynatıldıktan sonra yaklaşık 10 dakika boyunca demlenmesi için bekletilir. Konsantresi yüksek bir mercanköşk çayı için soğuk suya iki çay kaşığı eklenir ve tüketimi için 24 saat beklenir.
Şeker ya da tatlandırıcı kullanmadan tüketmek daha sağlıklıdır. İstendiği takdirde biraz bal ile tatlandırmak mümkündür. Ayrıca mercanköşk çayı limon katılarak da lezzetlendirilebilir. Bir gün içerisinde en fazla üç öğün tüketilebilecek çay, hamilelerde rahim kasılmalarına karşı risk oluşturması bakımından tehlikelidir. Emziren kadınlar tarafından da dikkatle tüketilmesi gereken çay, aşırı tüketimi durumunda ishale ve mide bulantısı ile baş ağrısına sebep olabilir.