Afrikanın tropikal iklimine özgü bir ağaç olan demirhindi, ülkemizde Hint hurması olarak da bilinir. Anavatanı Sudan olmakla birlikte çok uzun yıllar önce Hindistan’da yetiştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise hemen hemen bütün tropik iklimlerde yetişmektedir.
Demirhindi nedir?
Demirhindi, 25 metreye kadar büyüyebilen boyuyla oldukça büyük, tropikal bir ağaçtır. Demirhindinin meyveleri bakla görünümünde, dışı sert kabuklu, salkımlar halindedir. Salkımların içindeki meyveler ise olgunlaştığında kızıl-koyu kahve rengindedir. Ezilerek kullanılan bu meyveler genellikle macun halinde satılır. İçerdiği tartarik asitten dolayı keskin, ekşi-tatlı bir tada sahiptir. Asya mutfağında et yemeklerinde baharat olarak kullanılan demirhindi, ülkemizde genellikle tatlılarda hamur işerlerinde, reçel ve şerbetlerde kullanılır.
Demirhindi nasıl kullanılır?
Demirhindi Güney Asya mutfağının vazgeçilmez baharatlarından biridir. Ekşi, tatlı dengesini yakalamak için başta et ve tavuk yemekleri olmak üzere, marinadlarda ve soslarda yaygın bir şekilde kullanılır. Türk mutfağındaki kullanımı ise reçel, marmelat ve şerbet ile sınırlıdır.
Demihindi şerbeti nasıl yapılır?
Osmanlı mutfağının geleneksel şerbetlerinden biri olan demirhindi şerbeti, zencefil, zerdeçal, karanfil, tarçın, gülsuyu ve kakule gibi birçok baharatın kullanıldığı, yoğun aromalı, serinletici bir içecektir. Çeşitli kaynaklarda, kullanılan baharat sayısının 40’ı bulduğu, padişah sofralarını süslediği anlatılmaktadır. Özellikle Ramazanda içilen bu ferahlatıcı şerbeti damak tadınıza göre istediğiniz baharatları ekleyerek hazırlayabilirsiniz. Demirhindi macununu birçok aktarda bulabilmek mümkündür.
Malzemeler
- 250 gram demirhindi macunu
- 2,5 su bardağı şeker
- 2,5 litre su
- İsteğinize göre karanfil, tarçın, zencefil
Hazırlanışı
- Demirhindi macununu derin bir tencereye alıp üzerine su ve 1 su bardağı şeker ilave edin.
- Bir gece boyunca suyun içerisinde yumuşamasını sağlayın.
- Ertesi gün kalan şekeri de tencereye alın.
- Kısık ateşte 20 dakika kadar kaynamaya bırakın.
- Baharatları da ilave edip 10 dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın.
- Şerbet ılınınca, temiz bir tülbentten ya da süzgeçten geçirip katı maddelerden ayrılmasını sağlayın.
- Buzdolabında en az 3 saat dinlendirdikten sonra şerbeti soğuk olarak servis yapın.
- Buzdolabında bekleteceğiniz şerbet için kapaklı bir şişe kullanmaya ve her kullanımdan önce şişeyi çalkalamaya dikkat edin.
0 Comments