Çörek otu diye kullandığımız küçük tanecikli bitki aslında, yaklaşık 40 cm boylarında yetişen otsu, Çörek otu kumlu ve gevşek toprakları sever, çiçeklenme dönemi dışında suya ihtiyacı yoktur. Tohumlar 2-3 mm boyunda , siyah , çok yağlı olmayan bir bitkidir. Yağ oranı %18’dir.
Çörek Otu ince yapraklı , bir tarla bitkisinin tohumlarıdır. Yurdumuzun hemen hemen her bölgesinde ve dünyanın birçok ülkesinde yetişmektedir.
Çörek otu, birçok şifalı bitkiler arasından en önemli vitaminleri ihtiva eden, bağışıklık sistemini güçlendiren ve bazı ilaç yapımlarında hammadde olarak kullanılan bir bitkidir. Özellikle son yıllarda yapılan araştırmalarda önemini artırmıştır. Hem çok sağlıklı, her yerde kolayca bulanabilen, uygun fiyata satın alınabilen, mutfaklardan eksik edilmemesi gereken bir bitkidir.
Çörek otu, %21 protein, %38 karbonhidratlar ve %35 bitkisel yağlardan oluşur. Magnezyum, A vitamini , B vitamini, C vitamini kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır içerir. Bu kadar faydalı bir bitkinin kullanım alanları da oldukça fazladır. Salatalarda , sabah kahvaltılarında peynirin üzerine , yapılan böreklerin üzerinde veya yoğurtla karıştırılarak tüketilebilir.
Çörek Otunun Faydaları Nelerdir?
1. Çörek otu bağışıklık sistemini güçlendirir.
2. Kemik iliği ve bağışıklık hücrelerini artırıcı madde bulunmaktadır.
3. Antioksidan özelliği bulunmaktadır.
4. İltihap oluşumunu engeller. Ayrıca iltihap önleyici madde eklem iltihabı içinde yararlıdır.
5. Prostat ve meme kanserini yavaşlatır.
6. Karaciğeri koruyucu özelliği vardır. Hayvanlar üzerinde deneyler yapılarak karaciğer kanserine karşı koruma faydası olduğu kanıtlanmıştır.
7. Kandaki şeker miktarını düşürür. İnsülin salgılamasında bulunan pankreasta beta hücrelerini harekete geçirdiği kanıtlanmıştır.
8. Çörek otu için Almanya’da yapılan bir araştırmada alerjik rahatsızlığı bulunan kişilerde kullanılabileceği gözlemlenmiştir. Bronşit astımı, alerjik astım, bahar nezlesi gibi rahatsızlıklarına
yönelik yapılan araştırmada fayda sağlandığı gözlemlendi.
9. Çörek otu mide zarına zarar veren etkenlere karşı koruma sağlar.
10. Nefes darlığına karşı faydalıdır.
11. Çörek otunun kalp sağlığı için koruyucu etkisi vardır. Çörek otunun içinde bulunan Timokinon’un kalp rahatsızlıklarına yol açan homosistein oranını düşürdüğü gözlemlenmiştir.
12. Homosistein seviyesi yüksek olan kişilere folik asit kullanılması öneriliyor. Yapılan deneylerde çörek otunda homosistein üzerindeki faydası folik asitten daha fazla ve etkili olduğu gözlemlendi.