Salepgiller familyasından olan orkide, ana vatanı Singapur olan tropikal bir çiçektir. Tüm dünyada özel kabul edilir. Narin yapıları dolayısıyla yetişme süreçleri özveri ister. Türkiye’de doğal olarak yetişir. Ayrıca yetiştiriciliği seralar gibi belirli alanlarda da yapılır.
Orkide Yetiştiriciliği İçin Uygun Şartlar
Toprak: Tropikal bir bitki olmasından dolayı orkide için sıradan toprak yeterli değildir. Ağaç kabukları, yosunlar, perlit ve köpük gibi çeşitli maddelerin karıştırılması ile toprağı hazırlanır. Günümüzde bu topraklar orkidelerin cinsine göre hazır olarak satılır. Kullanılacak saksı toprak koyulmadan önce iyice temizlenmelidir. Drenaj deliği olan bir saksı kullanılması önemlidir. Yılda iki defa toprağa vitamin ve mineral desteği yapılmalıdır. Saksı değişimleri mayıs ayından itibaren olur.
Sulama: Orkideler yaz aylarında çok, kış aylarında az sulanmalıdır. Su, özellikle kış aylarında, oda sıcaklığında olmalıdır. Suyun toprağın her tarafına ulaştığından emin olunmalıdır. Sulama miktarı ve saati mümkün olduğunca sabit tutulmalıdır.
İklim: Tropikal bir bitki olmasına karşın orkide çok fazla güneş isteyen bir bitki değildir. Doğrudan güneş görmesi gerekmez. 15 derecenin altındaki ortamlar orkide yetiştirmek için uygun değildir. Aynı zamanda rüzgar alan ve sık hava değişimi yaşanan ortamlarda da orkideler uzun ömürlüdür. Oksijen miktarı bol olmalıdır. Nem, orkide için önemlidir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında bitki ıslatılmalıdır.
Bahsedilen konular orkide yetiştirmek için temel şartlardır. Bunlara ek olarak orkidelerin dar ve basık ortamları sevmediği de bilinir. Narin yapıları nedeniyle, uygun olmayan koşullarda orkideler yaşamlarını sürdüremeyebilir.
Orkide Bakımı
Yetiştiriciliği özen istemesine karşın, orkideler bakımı zor bitkiler değildir. Düzenli olarak kuruyan dallarının, yapraklarının ve çiçeklerinin alınması gerekir. Yaşlanmış kısımların budanması, bitkinin genç kalmasına katkı sağlar.
Orkidelerde zaman zaman böceklenme sorunu görülebilir. Bu durumda doğal içerikli bitki ilaçları kullanmak gerekir. Aksi takdirde ilacın yapısı orkideye zarar verebilir. Narin yapıları dolayısıyla sıklıkla kendine özgü hastalıklar da görülebilir. Bu sorunların yaşanmaması için mümkün olduğunca toprağına takviye mineraller ve vitaminler eklenmelidir.