Yaz ve sonbahar mevsimlerinde yetişen ahududu gülgiller familyasına mensuptur. Ceylan dutu olarak bilinmektedir. Genellikle ormanlık açık alanlarda yetişen ahududu, arılar için temel nektar kaynağıdır. Nemli iklimi oldukça sever ve kendiliğinden yetişip büyüyebilir. İnsan sağlığı açısından da oldukça faydalıdır.
Ahududunun kullanım alanı oldukça geniştir. Alkollü ve alkolsüz içeceklerde, likör yapımında ve içeceklerin tatlandırılmasında kullanılabilir. Olgunlaşmış olanları oldukça tatlıdır ve kendine has kokusu vardır. Meyve olduğu gibi yenilebilir. Gofret, çikolatalı tatlı gibi ürünlerde kullanılabilir. Dondurma ve reçel yapımında çokça kullanılır.
Ahududulu Turta
Malzemeler:
- 100 gram un
- 100 gram çekilmiş badem
- 350 gram ahududu mermelatı
- Pudra şekeri
- Tarçın
- 100 gram toz şeker
- 200 gram tereyağı
- 1 tane yumurta
Yapılışı:
Bademler tavada kavrulur ve soğumaya bırakılır. Farklı bir kapta un, tarçın, tereyağı, şeker ve yumurta karıştırılıp yoğurularak hamur haline getirilir. Soğuyan bademler üzerine eklenir. Biraz daha yoğurduktan sonra buzdolabında soğumaya bırakılır. Hamurun yarısı, tezgahta bir merdane yardımı ile açılır. Açılan hamur tart kalıbına yerleştirilir. İçerisine mermelat sürülür. Kalan hamur mermalatın üzerine yayılır. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına pişmeye verilir. Yaklaşık 40 – 45 dakika pişmesi yeterli olacaktır. Pişen turtanın üzerine pudra şekeri serpiştirilerek servise hazır hale getirilir.
Lor Peynirli Ahududu Reçeli Tatlısı
Malzemeler:
- 2 kase tuzsuz lor
- 1 su bardağı süt
- 1 kavanoz az şekerli ahududu reçeli
Yapılışı:
Lor peyniri ve süt bir rondo yardımıyla güzel bir kıvama gelene kadar çekilir. Servis kaplarına eşit miktarda dökülerek üzerine az şekerli ahududu reçeli ile süsleme yapılır.
Ahududulu Vişne Şerbeti
Malzemeler:
- 1 kilo vişne
- 300 gram ahududu
- 3 litre su
- Karanfil
- Tarçın
Yapılışı:
Tencereye su dökülür, içerisine şeker eklenip karıştırılır. Tarçın ve karanfil eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içerisine vişne ve ahududu eklenir. 10 dakika kadar birlikte pişirilir. Daha sonra bir süzgeç yardımıyla süzülür ve soğumaya bırakılır. İsteğe göre buz ile servis edilebilir.