Elma Hangi Hastalıklara İyi Gelir?


Elma
Elma

Her mevsim bulunabilen elma sıradan bir meyve gibi görünse de aslında sağlığa çok faydalıdır. Türkiye elma üretiminde ilk sıralarda yer aldığından çeşitli elma türleri de Türkiye’de yaygın olarak tüketilir.

Sinir Sistemi: Günlük yaşamda insan vücudu birçok toksik etkiyle karşı karşıya kalır. Vücutta toksik maddelerin birikmesi ile sinir sistemi fonksiyonları azalır, zarar görür. Oksidatif stres artar. Bu da beyin hücrelerinde hasara neden olur.

Toksinlerin vücuda olumsuz etkileri çok geniştir. Sebebi bilinmeyen baş ağrıları, bilişsel fonksiyonların azalması gibi ciddi durumlara neden olabilir. Bu alanda yapılan araştırmalarda elmanın nörotoksinlere karşı hücreyi koruduğu ve stres nedeni ile gerçekleşen hücre hasarını önlediği görülmüştür. Sinir dokusu bozulması sonucu oluşan Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların riskini düşürür.

Kan Şekeri: Elma aynı zamanda bir antioksidan olan polifenollerden zengindir. Polifenoller vücuttaki karbonhidrat sindirimini yavaşlatarak yemek sonrası kan şekerinin hızlı yükselmesini önler.

Diyabet: Yapılan araştırmalara göre yaban mersini gibi meyvelerin yanında elmanın da düzenli tüketilmesi Tip 2 Diyabet riskini azaltır.

Kalp: Elma pıhtı ve plak oluşumunu önleyerek damar tıkanıklıklarına engel olur. Damar sertleşmesi, tansiyon ve stres nedeni ile damarlarda meydana gelebilecek hasarların önüne geçer.

Kolesterol: Düzenli olarak günde 1 adet elma tüketimi ile LDL (kötü) kolesterolün düştüğü görülmüştür.

Kanser: Elma besin lifi içeriği ile özellikle kolon kanseri, zengin antioksidan içeriği ile mide, akciğer kanseri, C vitamini içeriği ile gırtlak kanseri başta olmak üzere tüm kanser ve kanserli tümör risklerini azaltmaktır.

Felç: Yapılan araştırmalarda özellikle sebzeden zengin beslenen kişilerin günde 2 elma yemesi felç olma risklerini azaltır.

Astım: Düzenli olarak tüketilen elmanın astım görülme riskini büyük oranda azalttığı tespit edilmiştir.

Kemik: Özellikle menopoz sonrası kadınlarda ve yaşı geçkin erkeklerde görülen kemik zayıflaması, osteoporoz gibi rahatsızlıkların oluşumunu önler.

Nasıl Tüketilir?

Elma genellikle tek başına meyve şeklinde tüketilir. Katı gıdaya geçmiş olan bebeklere püre şeklinde verilip rahatça tüketilebilir. Taze olarak meyve suyu sıkılıp içilebilir. Kek, pasta yapımında kullanılabilir. Minik minik doğranarak yoğurt ile beraber meyveli yoğurt şeklinde tüketilebilir.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir