Hünnap meyvesi nedir?
Hünnap ağacı, dikenli ve çalıya benzeyen bir ağaç olup belirli dönemlerde yapraklarını dökebilmektedir. Boyut olarak en az 5 metre, en fazla 12 metre büyüyebilen bu ağacın üzerinde hünnap meyvesi yetişmektedir. Meyvenin kendi yapısı çekirdek içerir ve dış yüzeyi de serttir. Oval bir biçime sahip olan hünnapın olgunlaştığı morumsu ve kahverengimsi bir renge sahip olması sonucunda belirlenebilmektedir.
En az 4000 yıl öncesinden Çin’de yetiştirilmeye başlandığı gerçeği ortaya çıkartılmıştır. Bu meyvenin orijinal hali Çin çıkışlı olsa da Lübnan, Pakistan, Asya, İran, Nepal, Hindistan, Güneybatı Avrupa ve Bangladeş’te de yaygın olarak hünnap yetiştiriciliği yapıldığı görülmektedir.
Kendisinin 400’den fazla çeşidi olan hünnap meyvesi, istenirse taze olarak istenirse de kurutulmuş halinin çayı yapılarak tüketilebilmektedir. Kurutulmuş halinden çayının yapılmasıyla birlikte normal şartlardaki faydalarından yararlanılabilmesi şeklinde ortaya çıkabilmektedir.
Tadı elmaya benzeyen hünnap meyvesi; hem Çin’de hem Kore’de hem ilaç üretimi alanında hem de alternatif tıp alanında sıklıkla kullanılan bir ürün olarak yer almaktadır. Son zamanlarda Batı ülkelerinde de sıklıkla kullanılmaya başlanan hünnap, bu faydaları kullanan kişilerin ortak görüşü olarak stres azaltıcı ve çoğu sağlık problemine doğal yollardan şifa oluşuyla kazanmaktadır.
Hünnap meyvesinin bilinen türleri
Hünnap meyvesinin dünya genelinde en çok bilinen türleri Lang ve Li’dir. Diğer sayılamayan yüzlerce türü ise geç yetişenler ve erken olgunlaşanlar olarak sınıflandırılmaktadır. Hünnap, zaten az kalorili yapısıyla da sağlıklı olarak beslenmeyi hayat standardı haline getirmiş işiler tarafından sıklıkla tercih edilmekte, kullanılan çeşidine göre de farklı besleyici ve iyileştirici özellikler gösterebilmektedir.
Türkiye’de genel olarak Batı Anadolu’da, Marmara bölgesinde ve Güney Anadolu bölgesinde yetiştirilen hünnapın, ülkemizde farklı adlandırmaları da mevcuttur. Hünnapın diğer ismi bazı bölgelerde “innap”, “ünnap” ya da “çiğde” olarak da geçebilmektedir.
Hünnapın içeriğinde magnezyum minerali, kalsiyum minerali, potasyum minerali, manganez minerali, fosfor minerali, bakır minerali ve demir minerali gibi çok yararlı mineral çeşitlerinin bulunmasının yanında narenciye meyvelerine kıyasla tam 20 kat daha fazla C vitamini, niasin ve A vitamini de içermektedir.
Hünnap meyvesinin yararları nelerdir?
- Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir : İçeriğinde fazla miktarda A vitamini, potasyum minerali ve C vitamini bulunan hünnap meyvesi; bu içerikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek daha sağlıklı bir bağışıklık sisteminin oluşmasına ortam sağlamaktadır. Kış aylarında çoğu kişinin kolaylıkla yakalandığı soğuk algınlığı hastalığı, öksürük problemi vb. sorunların tedavi sürecinde doğal bir ürün olarak rahatlıkla tercih edilebilmektedir.
- Cilt sağlığı için faydalı bir içeriğe sahiptir : Hünnapın metabolizmada ciddi anlamda antioksidan etkiler yaratabilmesi, hem saç sağlığı için hem de cilt sağlığı için ciddi anlamda faydalar oluşturmaktadır. Özellikle cilt sağlığı konusunda ciltte hastalık yaratacak her türlü unsuru yok etme etkisi bulunan hünnap, aynı zamanda ciltte oluşan yanık lekelerine ve her türlü kızarıklığa da çözüm olabilecek içeriğe sahiptir.
- Kanseri önleyici etkileri bulunmaktadır : Az önce bahsettiğimiz antioksidan etkisi sayesinde hünnap, vücutta herhangi bir kanserli hücrenin oluşumunu ya da var olan kanserli hücrelerin çoğalarak etkisini arttırmasını engelleyebilmektedir. Çin’de özellikle kanser hastalarına hastalıklarının önüne geçilmesi adına hünnap meyvesi önerilmektedir.
- Antioksidan deposu niteliğindedir : İçeriğini anlatmaya başladığımız noktadan beri sürekli olarak bahsettiğimiz hünnapın antioksidan etkisi, onun vücuttaki onlarca hastalığa doğal bir şifa olarak kullanılmasına yardımcı olmaktadır.Örnek verilecek olursa en önemlisi kanser hastalıklarından korunabilmek için veya karaciğerde oluşan hastalıkların önüne geçilebilmesi için vücuttaki zararlı serbest radikalleri yok etmek adına hünnaptan faydalanılabilmektedir.
- Kilo verme sürecini kolaylaştırmaktadır : Hünnap içeriği gereği düşük bir kalori miktarına sahip olduğundan, hem spor yapan kişiler tarafından hem de sağlıklı beslenmeyi hayat standardı haline getirmiş bireyler tarafından sıklıkla kullanılabilecek bir ürün haline gelmiştir. Kalorisinin az olmasının yanında vücudun eneri ihtiyacını da karşılayabilmesinden ötürü kilo verme sürecinde oldukça faydalı olduğu söylenebilir.
- Kemik, diş ve kas sağlığını korumaktadır : Hem fosfor minerali hem de kalsiyum minerali açısından zengin olan bu meyvenin bu içerikleri sayesinde son derece kas sağlığını, kemik sağlığını ve diş sağlığını koruyabildiği söylenebilmektedir. Öte yandan zengin miktarda magnezyuma sahip olan hünnapın bu yönüyle kaslara ekstradan fayda sağladığı söylenebilir.