Kuşburnu Nasıl Yenir? Kuşburnunun Faydaları


Kuşburnu
Kuşburnu

Gül meyvesi olarak da bilinen kuşburnu Avrupa, Batı Asya, kuzeybatı Afrika’da yetişen bir bitkidir. Türkiye’de de birçok yerde görülür. Kuşburnunda beyaz çiçekler açar ve çiçek açtıktan sonra kuşburnu meyvesi ortaya çıkar. Bitkinin toplanma zamanı sonbahar aylarıdır. C vitamini kaynağı olan kuşburnu fosfor ve potasyum bakımından da oldukça zengindir. Ayrıca içerisinde A, B1, B2, E ve K vitaminleri vardır.

Kuşburnu kurutulması ve işlenmesi genellikle C vitamininin çoğunun kaybolduğu ve ticari ürünlerde sentetik C vitamini ile yer değiştirdiği anlamına gelirken, taze kuşburnu yüksek miktarda C Vitamini içerir. Kuşburnunda bulunan diğer bileşikler arasında likopen, beta-karoten, lif, rubikantin, zeaksantin, galaktolipid GOPO ve diğer birçok amino asit, uçucu yağlar, yağ asitleri, pektinler, taninler ve tokoferoller bulunur.

Kuşburnu meyveleri marmelat, meyve suyu, reçel, bebek mamalarının yapımında kullanılır. Çiçek ve yaprakları ise bitkisel çay olarak tüketilir. Özellikle kış aylarında C vitamini yönünden zengin olmasından dolayı kuşburnu çayı sık sık tüketilmektedir.

Kuşburnu Cildinizi İyileştirir

Bu meyveden yapılan yağ, yara izlerini, akneyi ve küçük yanıkları tedavi etme yeteneğine sahiptir. Ayrıca, bir büzücü gibi davranır, ancak cildi kurutmaz. Aksine, cildi iyice nemlendirerek, onu yeniden iyileştirir.

Kuşburnu çayının da cilt için avantajları vardır. A vitamini içerir. Bu vitamin cilt hücrelerini yeniler ve yaraların ve yara izlerinin daha hızlı iyileşmesini sağlar. Cildin esnekliğini korur ve beslenmesini sağlar. Son olarak, kırışıklıkların, ince çizgilerin, karga ayaklarının ve gülme çizgilerinin görünümünü önler.

Kuşburnu Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Yüksek C vitamini içeriği nedeniyle, kuşburnu bağışıklık sistemi için harikadır. C vitamini vücudumuzun genel sağlığının korunmasına katkıda bulunan beyaz kan hücrelerini uyarır. Bu vitamin aynı zamanda zararlı serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan bir antioksidandır.

Kuşburnu içinde bulunan A vitamini içeriği bakteri ve virüslerden kaynaklanan enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.

Kuşburnu Doğal Diüretik Maddedir

Günlük diyetinize kuşburnu eklemek, istenmeyen atıkları vücudunuzdan atmanıza yardımcı olabilir. Bu toksinleri, aşırı tuzları, sıvı ve yağları vücdunuzdan atar.

Kuşburnu içinde bulunan meyve asitleri ve pektin hem diüretik hem de müshil olarak davranır. Böbrek bozukluklarının semptomlarını iyileştirir ve rahatlatır. Düzenli bağırsak hareketini uyarır. Ayrıca şişkinlik, hafif kabızlık ve diğer gastrointestinal sorunları da kolaylaştırır.

Kuşburnu Yaraları Daha Hızlı İyileştirir

Cabrillo Koleji’ne (Kaliforniya) göre, bu meyve ve kabukları Ohlone Kızılderilileri tarafından cilt yaralarını daha hızlı tedavi etmek için kullanıldı. Bu kanıtlanmış bir uygulama oldu ve bugün hala birçok insan tarafından işe yaradığı iddia ediliyor.

Bu meyve retinol, C vitamini, omega-3, omega-6 ve linolenik asit içerir. Tüm bunlar yara izlerinin daha hızlı iyileşmesii, cildin daha pürüzsüz ve lekesiz görünmesini sağlar.

Kendi kuşburnu karışımını yapabilirsiniz. Sadece kaynar su küçük bir tencerede 4 yemek kaşığı kesilmiş kuşburnu ekleyin. Onları yaklaşık 10 dakika kaynatın. Sıvıyı soğumaya bırakın ve sonra küçük bir havlu ıslatın ve doğrudan etkilenen cilt üzerinde kullanın. Bu yara görünümünü büyük ölçüde artıracaktır.

Kuşburnu Kanserle Savaşmanıza Yardımcı Olur

Bu süper yiyecek birçok yararlı antioksidan içerir. Bunlardan bazıları flavonoidleri, karotenoidleri, polifenolleri, kateşinleri ve lökoantosiyaninleri içerir. Bu antioksidanlar kanser hücrelerini hedef alır. Aynı zamanda sağlıklı hücrelerin mutasyonunu kanserli olanlara dönüştüren serbest radikalleri de ortadan kaldırırlar.

Kuşburnu Anti-inflamatuar Olarak Çalışır

İltihap. Bu, vücudunuzun strese tepkisi. Stres ortamdan, yaşam tarzınızdan veya beslenmelerinizden dolayı oluşabilir. İltihaplanma nedeniyle, birçok vücut problemi ortaya çıkar. Bazıları artrit, bronşit, osteoporoz, inflamatuar bağırsak hastalığı ve daha bir çok sorunlardır.

Kuşburnu aslında anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Romatoid artriti tedavi edebilirler. Aynı zamanda daha az ağrıya ve ruh hallerinde genel bir iyileşmeye faydalıdırlar. Osteoartritli hastalarda da iyileşmeye yardımcı olur.

Birçok bilim adamı, bu meyvenin anti-enflamatuar etkilerini, güçlü bir reçeteli ilaç olan indometasine benzetmiştir.

Kuşburnu Diyabetinizi Dengelemeye Çalışır

Bu meyve, vücuttaki kan şekeri düzeylerini doğal olarak düzenler. Bu diyabetli insanlar için çok önemlidir. Vücutta glukoz ve insülin dengesini korumak esastır. Bu çok ölümcül olan kan şekerinin iniş çıkışlarını önler.

Kuşburnu Dismenore Etkilerini Azaltır

Hanımlar, şimdi o sıcak su torbasından kurtulabilir ve bu korkunç mefenamik asit tabletlerini almayı bırakabilirsiniz. Kuşburnu çayı içilmesi ağrılı adet kanaması olan dismenore karşı etkili bir tedavidir. Bir çalışmaya göre, adet ağrısı ve dismenore belirtilerini azaltır.

Kuşburnu çayı: 1 su bardağı kaynamış suya 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış kuşburnu kabuğu eklenir. Daha sonra 5 dk demlenir. Demlendikten sonra süzülerek içilir.

Kuşburnu reçeli: Kuşburnu reçelinin evde hazırlanması özelliklerini yitirmemesi bakımından önem taşır. Reçeli yapmak için gerekli olan malzemeler 2 kg kuşburnu, 1.5 kg toz şeker, 1 adet limon suyudur. Reçel yapılırken öncelikle kuşburnunun arkasındaki siyah tüyler temizlenilir, bol suyla yıkanır ve az suyla haşlanır. Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilir. Bir kabın içerine alınıp toz şeker eklenir. Koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Ocağı kapatmaya yakın limon suyu konulur ve biraz daha kaynatılarak ocaktan alınır.

Kuşburnunun Faydaları

  • Kan akışını hızlandırır ve kanı temizler. Kan hücrelerini arttırır.
  • Cildin yenilenmesini sağlar. Akne ve yara izlerinde faydalıdır. Cilt daha parlak ve sağlıklı görünür.
  • İdrar yollarının tedavisinde oldukça yararlıdır. İdrar akışını hızlandırır ve idrar söktürücü olarak kullanılır.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir.
  • Kuşburnunun içerisinde petkin ve çeşitli asitler bulunur bu da böbrek sağlığı için oldukça önemlidir.
  • Kemik erimesi, kireçlenme, romatizma, kemik kırılmalarında, siyatiklerde oldukça etkilidir.
  • Kolesterol seviyesini düzenler.
  • Kronik öksürük, astım, bronşit ve nefes darlığı gibi solunum yolları hastalıklarının tedavisinde etkilidir.
  • Doğal bir antioksidan olduğu için düzenli tüketiminde kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  • Vücuttaki ödemin atılmasında faydalıdır.
  • Mide spazmı, mide asit eksikliği, mide tahrişi ve ülsere karşı etkili olduğu için mide sağlığında oldukça önemlidir.
  • Grip ve soğuk algınlığında etkilidir.
  • İçerisindeki A vitamini göz sağlığının korunmasında faydalıdır.
  • Stresi azaltır.
  • İltihapların iyileşmesine yardımcı olur.

Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir