Sakız, binlerce yıldır tüm dünyada insanlar tarafından beğenilen en eski şekerlerden biridir. Çiğneme sakızının tarihi, Sakız ağacının reçinesinden yapılan sakız çiğneyen Eski Yunanlıların dönemine kadar uzanıyor ve Mayalar, sapodilla ağacından yapılmış sakız tüketiyorlardı. Yüzyıllar sonra bile sakız hala popüler olmaktadır. Ancak, maddeler değişti.
Yapay lateks veya şık krema ile üretilen çekici renkleri ve tatlandırıcıları ile çiklet sakızları, dünyanın dört bir yanında sevilerek çiğnenir. Aslında bugün dünyada üretilen ve satılan 1.000’den fazla çeşit sakız var. Sadece nane, tarçın ve meyve aromaları gibi çeşitli lezzetlerde bulunurlar, aynı zamanda çok çeşitli şekil ve boyutlarda mevcutturlar. Renklendirme ve aroma bir şekilde farklılık gösterebilirken temel maddeler aynı kalır. Sakız yapımında tam olarak neler olduğunu daha yakından inceleyelim.
Sakızda Kullanılan Malzemeler: Çiğneme sakızı içindeki sakız bezi her şeyi çiğneme yapar. Uluslararası Çiğneme Sakızı Derneği, onu “tüketicilerin istediği dokuyu veren ve diş sağlığı da dahil olmak üzere tatlılık, lezzet ve diğer çeşitli faydaları etkili bir şekilde sunacak gıda sınıfı polimerlerin, mumların ve yumuşatıcıların bir bileşimi” olarak tanımlıyor. Bu nedenle, bu bileşen, tüm malzemeleri pürüzsüz ve yumuşak bir dokuya birleştirmek için kullanılır. Sentetik zamk esaslı malzemelerin kullanılmasının daha uzun süreli lezzet, geliştirilmiş doku ve yapışkanlığın azaltılabileceği düşünülmektedir.
Daha önce kullanılan sakız mayası, sapodilla ağacının latekstik sapıydı , chicle olarak biliniyordu. Buna ek olarak, kullanılan diğer doğal sakız mayaları sorva ve jelutong idi. Bal mumu ya da parafin mumu, sakız mayası olarak da kullanılmıştır. Son yıllarda, doğal sakız mayası yavaş yavaş sentetik lastik sakız mayası veya suni ve doğal tabanın bir karışımını verdi.
Tatlandırıcılar: Saf toz şeker kamışı şekeri, pancar suyu, şeker ve mısır şurubu gibi tatlandırıcılar, şekerle şekerlendirilmiş çiklet sakızlarının üretiminde kullanılır. Bazı şekerli tatlandırıcılarla birlikte yüksek yoğunlukta tatlandırıcıların çeşitli türleri, bu şeker şekline uzun süre kalıcı ama kalorik olmayan bir tat vermek için kullanılır. Sorbitol, Ksilitol, Maltilol, Acesulfame K, Aspartam, Koruyuculardır.
Çiğneme dişetlerinin tazelik derecesini korumak için lezzetleri korumak ve uzun süre yardımcı olmak için bazı yiyecek koruyucuları kullanılır.
Aroma ve Renklendiriciler: Çiğneme sakızlarında tadlandırmak için kullanılan maddeler onlara uzun süreli, yüksek yoğunluklu ve kaliteli lezzet verir. Sakız için en popüler lezzetler nane fabrikasından gelmektedir. Çiğneme sakızlarında en çok kullanılan tatlar, nane, meyve, baharat esansları, tarçın, ve mentol’dür. Bu çiğneme sakızı lezzetleri sentetik olarak oluşturulmuş ve laboratuarda mükemmelleştirilmiştir.
Yumuşatıcılar: Çiğneme sakızı yumuşak ve esnek tutmak için nemi korumak için gliserin ve diğer bitkisel yağ ürünleri kullanılır.
Diş Sağlığı: Çiğneme sakının faydalarından biri, ağzı ve boğazını tazelemesi ve aynı zamanda diş çürümesine karşı savaşır olmasıdır. Ksilitol ve sorbitol ile şekerlendirilmiş şekersiz sakızın tükürük üretimini uyararak boşlukları ve plakı azalttığı ve ağızda mikroorganizmaları ve plak asidini aç bırakmaya yardımcı olmaktadır. Buna ek olarak, aynı zamanda, çiğneme sakızlarındaki kalsiyum laktatın yeniden kireçlenmeyi artırabileceği düşünülmektedir. Bazı çiğneme sakızları ayrıca diş beyazlatma ve lekelerin oluşumunu önleme özelliğine de sahiptir.
Karsinojenler: Bununla ilgili sağlık konularından biri, çeşitli diş etlerinde bulunan kanser kaynaklı maddelerle ilgilidir. Çoğu çiğneme sakızının aspartam ile tatlandırıldığı düşünülmektedir. Aspartam alımının uzunca bir süre üzerindeki etkileri, kanser, diyabet, nörolojik bozukluklar ve doğum kusurlarıyla yakından bağlantılıdır.
Diğer sakız sağlık sorunları kronik kabızlık, karın ağrısı, gaz ve ağız ülseri içerir. Ayrıca, meyan gibi bazı aromalar yüksek tansiyona neden olabilir.
Çikolata sakızı maddelerinden kaynaklanan bu sağlık sorunlarından bağımsız olarak, bu şekerler dünyadaki insanlar arasında en sevilen olmaya devam ediyor. Birkaç yan etkisi olsa da, çoğu durumda faydalı olduğu kanıtlanmıştır.
0 Yorum