Az tanınan bitkilerden biri olan çoban çantası neredeyse çoğu yeşil alanda rastlanan her derde deva bitkidir. 40 cm boylarında beyaz çiçekleri olan Türkiye’de yaygın olarak yetişen ve her yerde rahatlıkla bulunabilen bir bitkidir.
Çoban çantası turpgillerden bir yaban bitkisidir. Türkiye’de ‘çoban çantası, cıngıldak otu, kuşkuş otu, çoban kesesi’ isimleriyle bilinir ve tanınır. Latince ismi ‘capsella bursa patoris’, Almanca ismi ‘hirtentaschel’ olan bu bitkinin meyveleri torba görünümündedir. İçinde tanen, organik asitler, flavonlar, reçine, potasyum, uçucu yağ ve saponin barındırır.
Çoban Çantası Otu: Faydaları, Kullanımı
- Çoban çantası bitkisi sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Bunların başında damarları daraltmaya olan faydası gelir. Böylece iç ve dış kanamalarda oldukça etkilidir.
- Karaciğer şişliklerinde oldukça faydalıdır.
- Yaralardaki, burun, bağırsak ve diğer bölgelerdeki kanamaları durdurmakta fazlasıyla olumlu etkiye sahiptir.
- Ayrıca regl dönemi kanamalarında da çoban çantası kullanılır.
- Varis ve damar şişliklerinde de faydalıdır.
- Böbrek sorunu nedeniyle kişinin vücudu su tutuyorsa idrarı arttırır.
- Yapılan araştırmalara göre erken yaşlanmayı önlediği ileri sürülmektedir.
- Yüksek tansiyon ve düşük tansiyon şikayetlerine karşı bire birdir. Yani tansiyonu dengeleyici özelliği vardır.
- Kasları gevşetir. Kan dolaşımını düzenler. Kas fıtıklarında ve kas erimelerinde yararı çoktur.
- İshali keser. Böbreklerde oluşan kum ve taşları dökmeye yardımcı olur.
- Vücuttaki ağrıları giderir. Vücudu rahatlatıcı ve sakinleştirici etkiye sahiptir.
- Diş eti kanamalarını keser.
Çoban çantasının köklerinden geriye kalan kısmı çiçekleri ile birlikte toplayıp, kurutup, suda kaynatıp çay olarak tüketilebilir. Bunun dışında çiğ olarak ya da pişirerek de tüketilebilir. Ancak hamilelik dönemlerinde bu bitkiyi kullanmak sakıncalı olabilir. Bunun dışında herhangi bir yan etkisi yoktur. Fakat bitkilere alerjisi olanların dikkatli kullanması önerilir. Oldukça ulaşılabilir bir bitki olan çoban çantası bitkisi günde dört fincana kadar kaynatılıp içilebileceği gibi çiğ olarak da tüketilebilir. Ancak kullanmadan önce doktora danışmakta fayda vardır.