Anayurdu Güneybatı Asya ve Doğu Akdeniz olan, dutgiller familyasına ait incirin, yaklaşık 800’e yakın türü bulunur. Ülkemiz en büyük incir üreticilerindendir. Özellikle İzmir ve Aydın yöresinde yaygındır. Kurusunu kışın, yaşını yazın tüketilebilir.
İncir, Türk toplumunda oldukça fazla tüketilen ve sevilen meyvelerinden biri konumundadır. Hem görünüş hem de vücuda sağladığı faydalar bakımından dikkat çeken meyvelerden biri olan incir, içerisinde yüksek miktarda antioksidan, mineral-vitamin ve lifler bulundurduğu için şifalı besinler arasında yer almaktadır.
İncirin İnsan Sağlığına Faydaları
İnciri incir yapan özelliklerden bir tanesi de içerisindeki yüksek lif miktarıdır. Zengin lif oranı kalp sağlığını korumamıza çok yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra lif içeriği ile birlikte sindirim sistemini düzenler ve mide içi sağlığı da üst seviyelere çıkarır.
İncir tüketildiğinde kemik sağlığı içinde olumlu etkiler yaratmaktadır. İçerisinde yüksek miktarda bulunan potasyum ve kalsiyum miktarı ile sağlam bir kemik-iskelet yapısı ve omurgalara sahip olmak için çok önemli bir besin olan incir, mevsiminde düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır.
İçinde bol miktarda kalsiyum, magnezyum, bakır, kükürt, potasyum ve protein bulundurur. Yaklaşık %60’ı şekerdir. Kalsiyum miktarı bakımından sütten daha zengindir. Ayrıca A, B2, B1, C vitaminlerini, niasin ve pridoksin bileşenlerini barındırır.
Potasyum minerali tansiyonu dengelemeye yardımcı olur. İncir gibi bol potasyum içeren gıdaları düzenli tüketmek, tansiyon hastalığına iyi gelir. Tansiyona bağlı gelişen kalp ve damar rahatsızlıklarına da iyi gelir.
Yüksek lif oranı içeren incir, kabızlık sorununu da giderir. Düzgün çalışan bir sindirim sistemi için lif açısından zengin besinler ve bol miktarda su tüketilmelidir. Sindirim sistemi için kuru incir tavsiye edilen meyvelerde ilk sırada yer alır. Ayrıca kuru incirin antioksidan özelliği oldukça yüksektir. Bu da hem göz sağlığınızı hem de cilt sağlığınızı korur.
Kemik sağlığına iyi gelen meyve ve sebzeler arasında incirin oldukça önemli bir yeri vardır. İçinde bulunan K vitamini, kalsiyumun kemikleri güçlendirmesini sağlarken, magnezyum kalsiyumun vücut tarafından emilmesine yardımcı olur. Demir minerali açısından da oldukça zengin olan incir, kan yapımında görev alır.
Sindirimi yavaşlatıp kan şekeri düzensizliklerini de önleyen incir, kilo vermenizde size yardımcı olacaktır. Yeterli miktarda besin lifi alındığından tokluk hissi uzun sürer ve gün içinde az yemek tüketimi sağlar. B vitaminleri bakımından da oldukça zengin bir meyvedir. B vitaminleri vücuda gıda yoluyla alınan protein, karbonhidrat ve yağların işlenilmesinde kullanılır. İçinde bulunan pektin ise (suda çözünen lif) sindirim sistemine girer ve fazla kolestrolü temizler. Vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
Uzmanlar günde 2 adet incir tüketilmesini yeterli bulmaktadır. İster kuru ister yaş şekilde tüketilebilir. Özellikle çocukların ve menopoz dönemindeki
Diyet yapan ve zayıflamak isteyen kişiler içinde düşük kalori miktarı ile bulunmaz yiyecekler arasında yer alan incirin diğer faydalarına birlikte göz atalım.
Kemik sağlığı için faydaları: K vitamini ve kalsiyum oranı yüksek incir düzenli olarak tüketildiğinde kemik yapısını güçlendirerek ilerleyen yaşlardaki kemik erimesi riskini oldukça azaltmaktadır. Ayrıca küçük çocuklarda incir tüketimi kemik gelişiminin daha hızlı bir şekilde olmasını sağlamaktadır.
Kalbe faydaları: İçerisindeki zengin potasyum içeriği ile kalp sağlığının önemli koruyucularından bir tanesidir. Ayrıca kan basıncı seviyesini de dengeleyerek tansiyon hastalıklarının önlenmesini sağlamaktadır.
Sindirim sistemini temizler: Taze ya da kuru incir doğa da yüksek antioksidan içerikli ender yiyeceklerdendir. Bu nedenle tüketildiğinde tüm sindirim sindirim sistemindeki kötü bakterilerin ya da viral enfeksiyonların yok olmasını sağlayarak vücuda büyük fayda sağlar. Bu şekilde ilerleyen yaşlar ile birlikte görülebilecek sindirim ve boşaltım sistemi hastalıklarının önlenmesine de yardımcı olur.
Kabızlığı önler: Daha öncede bahsettiğimiz gibi incir içerisindeki yüksek lif miktarı ile birlikte, sindirim sisteminin en çok sevdiği besinler arasında yer almaktadır. Tüketildiğinde sindirim sistemindeki problemleri gidererek kabızlık gibi problemlerin ortadan kalkmasını sağlayan incir yüksek lif miktarı ile de mide sağlığının takipçisi konumundadır.
İncir bağırsak tembelliğini önler: İncir tüketildiğinde vücutta en büyük faydayı sindirim sistemi üzerinde göstermektedir. Eğer hareketsiz ve durağan bir yaşam tarzı ile dengesiz bir beslenme gibi bir durumunuz varsa bağırsak tembelliği gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Taze olarak tüketeceğiniz incir içerisindeki enzimlerle birlikte bağırsakları harekete geçirir ve vücut için gerekli olan maddelerin emilimini yaptırır.
Cilde faydaları: İncir yüksek antioksidan miktarı ile cilt sağlığının da takipçisi konumunda bulunmaktadır. Eski zamanlardan günümüze Anadolu kadınları güzelliğini ve bakımlarını sürdürebilmek için cilde zarar veren toksinleri uzaklaştırıcı incir maskesi kullanmışlardır.
Püre haline getirilen taze incir yüze masaj yapılarak uygulandıktan sonra 15 dakika beklenir ve soğuk su ile durulanır. Haftada 2 kez bu uygulama tekrar edilir.
Ağrı azaltıcı: Soğuk havaların başlaması ile ortaya çıkan bakteriyel ya da viral enfeksiyonların tedavisinde kuru incir oldukça etkilidir. Enfeksiyonlar sonucunda görülen boğaz ağrısını geçirmek için kuru incir ve ballı ılık su içebilirsiniz.
Kuru inciri su içerisinde püre haline getirdikten sonra 1 tatlı kaşığı bal ekleyerek tüketebilirsiniz.
Saç sağlığına faydaları: İncir içerisindeki bazı enzimler günümüz şampuan teknolojisinde etkin olarak kullanılmaktadır. İçerisindeki etken maddeler ile birlikte kuru incir düzenli olarak tüketildiğinde saç köklerini güçlendirir ve kafa derisindeki kepeklenmeleri önler.
İncirin Zararları Nelerdir?
Yapılan araştırmalara göre incir tüketiminin insan sağlığına her hangi bir zararı olduğu tespit edilememiştir. Ancak şeker hastalığı bulunan kişilerin incir tüketmesi konusunda uzman görüşüne ihtiyaç duyulmaktadır.
İncirin doğal bir insülin etkisi bulunmaktadır. Fazla tüketilen incir ani kan şekeri düşüşü yaratabileceğinden bu konuda dikkatli olmalı ve incir tüketimi yapacaklar ise uzman kontrolünde yapılmalıdır.