Sağlıklı beslenme düzeyinin önemli bir parçası olan incirin içinde bol miktarda protein, vitamin ve mineral bulunur. Bu sayede hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir. Kalsiyum, magnezyum içeriği açısından diğer meyvelerden daha üstündür. Bağışıklık sistemini güçlendiren incir, zayıflamak isteyenlere diyetisyenler tarafından tavsiye edilir. İncirin nasıl ve ne kadar tüketileceği ayrıca dikkate alınması geren bir konudur.
İncir dünyada en çok Türkiye’de yetiştirilir. Birçok hastalığa faydalıdır. Kalp hastalıkları, inme ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara iyi gelir. İncir günde 1-2 adet tüketildiğinde kan şekerini düzenler, hazmı kolaylaştırır. Balgam problemi yaşayanlar için kuru incir tüketilmesi doktorlar tarafından tavsiye edilir. Vücuda kuvvet ve enerji veren incir, enfeksiyona karşı da aşı niyetindedir. Öksürük, bronşit ve astım gibi hastalıklara iyi gelir. İncir çok iyi bir ansioksidan kaynağıdır. Kansere karşı değerli bir meyvedir. Kış aylarında vücut direncini arttıran güçlü bir besindir. Kandaki kolesterol seviyesinin düşürülmesini sağlar. Faydası saymakla bitmeyen incir, anne ve anne adayları için de oldukça önemlidir. Anne sütüne yakındır ve yeni doğum yapmış annelerin sütünü arttırır.
Kuru ve yaş olarak tüketilen incirin posa oranı yüksektir. Çözünebilen ve çözülemeyen posayı bir arada barındırır. Kabızlığı önleyen lif oranı sayesinde zayıflama diyetlerinde kullanılan bir meyvedir. Kuru incir ile yaş incirin karşılaştırılması gerekirse kuru incirin kalori miktarı daha fazladır. Günde 2-3 incir yenilirse bedenin günlük gereksinimleri olan kalsiyum, demir, fosfor, B1, B2, vitaminlerinin belli oranını karşılamış olur. Sabahları aç karnına 2-3 incir yenip üzerine ılık su içilirse kısa süre içinde bağırsaktaki toksinlerden kurtulunmasını sağlar. İncirin şeker oranı yüksek olduğu için diyabetlilerin tüketiminde dikkatli olması gerekir.
Sağlıklı yaşam için diyetisyenler incirin püre haline getirilip yemeklerde tatlandırıcı yerine kullanılmasını tavsiye eder. Biraz incir ve az miktarda su ile mikserden geçirilerek incir püresini herkes rahatlıkta hazırlayabilir. Yaş veya kuru olsa da mevsiminde tüketilmeye özen gösterilmelidir. Diyet yapan kişiler kuru incirde kalori miktarının daha fazla olduğunu unutmamalıdır.