Güzel kokusu ve tadıyla en çok tercih edilen meyvelerden birisi olan kayısı katı ve sıvı bir şekilde tüketilebilir. İçerisinde birçok vitamin ve mineral bulunduran kayısı aynı zamanda kurutularak da yenebilir.
Kayısının içerisinde bulunan vitaminlerin başında A, B, C ve P vitaminleri gelir. Kuru, taze ve sıvı olarak tüketildiğinde aynı katkıyı vücuda sağlayabilir. Özellikle cilde de fayda sağlayan kayısı, yüksek oranda demir, magnezyum, kalsiyum ve fosfor içerir.
Kayısının başlıca faydalarından birisi de vücuttaki zararlı atıkların dışarı atılmasında önemli rol oynamasıdır. Bu nedenle bağırsak sorunu yaşayan kişiler için kayısı öok yararlı bir meyvedir. Bununla birlikte bu meyve sayesinde vücuttaki kan dolaşımı hızlanır.
Kayısı cildinde sorun yaşayan kişiler için de tavsiye edilmektedir. Akne ve sivilcilerin tedavisinde taze ve kuru sayısı önemli bir iyileştirme sağlar. Kayısı, çocukların zihinsel ve bedensel gelişimi için uzmanlar tarafından tavsiye edilen bir meyvedir.
Kayısı kandaki kalsiyum ve potasyum eksikliğine iyi gelir. Bu sayede beyinde zihin açıklığı ve sakinleşme sağlar. Baş ağrısı için de önerilen meyve, migren hastalarının tedavisinde önemli bir yere sahiptir.
İçerisindeki mineraller sayesinde kalp ve şeker hastalıklarının tedavisinde kayısı, başlıca tüketilmesi gereken meyvelerden birisidir. Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin yemek programlarında kuru, taze ve kayısı suyu mutlaka bulunmalıdır. Kansızlığa da iyi gelen bu meyve sayesinde kişilerin üzerinde bulunan halsizlik ve yorgunluk ortadan kalkar.
Kayısının iyi geldiği hastalıklardan bir diğeri ise ülserdir. Bağırsaklara sağladığı faydadan dolayı mide üzerinde de onarıcı bir etkiye sahip olan kayısı aynı zamanda hemoroit problemlerine karşı da iyi gelir. Kabızlık sorunu yaşayan kişilerin mutlaka günde 3 öğün kayısı tüketmesi gerekir. Kayısının kahvaltılarda da kuru olarak tüketilmesi uzman diyetisyenler tarafından önerilmektedir.
Kayısı içerisinde bok miktarda antioksidan bulundurur. Betakaroten ve fenolik bileşikler sayesinde iltihaplı bölgelerin iyileşmesinde ve katarakt gibi rahatsızlıkların oluşmasını önlemede önemli bir rol oynar. İçerisindeki A ve C vitaminleri sayesinde göz ve deri hastalıklarının oluşmasını engeller. Dolayısıyla kayısı hem önleyici hem de onarıcı bir meyvedir.