Kansızlığın ilacı, pankreas ve karaciğer organlarının çalışmalarını düzenleyen patlıcan aynı zamanda kilo vermek isteyenler için önemli bir besin maddesidir. Özellikle sigarayı bırakanlar tarafından içerdiği nikotin maddesi nedeniyle sıkça tercih edilen patlıcan Sinirleri yatıştırır, miğde yanmalarına iyi gelir, böbrek ağrısını keser, kalp çarpıntısını engeller.
Çok çeşitli yemekleri yapılan ve severek tüketilen patlıcan kalsiyum, fosfor, ve demir mineralleri yanında A, B1, B2 ve C vitaminleri bolca bulunmaktadır. Kalori değeri olarak düşük patlıcan böbrekleri çalıştırarak fazla suyun idrar yoluyla dışarı atılmasında etkilidir. Kan arttırıcı yani halk arasında kan yapan bir besin maddesi olarak tanınan patlıcan bu nedenden dolayı doktorlar tarafından mide ve bağırsak rahatsızlığı bulunan insanlara önerilmez.
Kolesterol , damar tıkanıklığı, basur, obezite yada kansızlık problemi olan insanlar ülkemizde yeterli miktarda yetişen patlıcan sebzesini tüketerek şifa bulabilirler. Fakat özellikle ülser, gastrit gibi ciddi mide problemi olan insanlar patlıcan yemeklerinden uzak durmalıdırlar.
Patlıcan yemeği yapmadan önce tuzlu suda bekletilirse acı hissi giderilebilir.. Patlıcanı közledikten sonra lapa haline getirilerek krem şeklinde sürülürse deri yanıklarına iyi gelmektedir.