Kimileri pilavı çok severken, kimileri de makarnaya bayılır. Bu sebeple biz de konuyu lezzetin ötesinde, besin değerleri yönünde ele alalım dedik. Amacımız, besin kalitesi açısından, pilavcılar mı kârda, yoksa makarnacılar mı, bunu saptamak.
Pirinç
Bilindiği gibi pilav, hem pirinçten, hem de bulgurdan yapılır. İsterseniz önce pirinci ele alalım. Dört kişilik bir aile pirinç pilavı yemek istediği zaman, ortalama yüz seksen gram pirinç tüketecek demektir. Evin hanımının veya yemeği yapan kişinin, yemekleri orta yağlı yaptığını kabul edelim. O takdirde yüz seksen gram pirince, elli gram da margarin ilave olacak demektir. Dolayısıyla, dört kişilik, yani bir tencere pirinç pilavının enerji değeri, bin kalori olacaktır. Bu durumda, bir insanın hakkına düşen pirinç pilavı, o bireye iki yüz elli kalori kazandıracaktır. Bu, zayıf veya kilo problemi olmayan kişiler için gerçekten bir kazançtır. Fazla kilolu olanlar için ise gerçek bir problemdir. Şimdi bu durumda fazla kiloya sahip kişiler, güzelim pirinç pilavını yemeden mi yaşayacaklar?.. Asla böyle bir şey söz konusu değildir. Şöyle bir tabak pirinç pilavını afiyetle yiyen kişi, bu pilavı kilo hanesine yazmak istemiyorsa yakma yoluna gitmelidir. Bir tabak pirinç pilavını yakmak için seksen dakika orta tempoda yürüyüş yapmak gerekir. Bu kişi, yürümekten hoşlanmıyorsa kırk dakika tenis oynayabilir ya da altmış dakika dans edebilir. Eğer bunlardan herhangi bir tanesi yapılırsa alınmış olan kalori harcanmış olur. Yani, bir tabak pirinç pilavını yakıp atarsınız.
Bu durumu bir de bulgur pilavı açısından inceleyelim. Gene aynı miktarda bulgur ve aynı miktarda yağ kullanalım. Hatta içine iki orta boy da domates doğrayalım. Bir tencere bulgur pilavınız pişti ve dört kişilik olarak sofraya geldi. Aslında, tencerenin içinde bin elli kalori vardır. Görüldüğü gibi kalori değeri açısından pirinç pilavı ile bulgur pilavı arasında pek bir fark yoktur. Yani, bir tabak bulgur pilavını yakmak için, pirinç pilavına uyguladığınız taktiklerin aynısını uygulayabilirsiniz.
Makarna
Şimdi de gelelim makarnaya. İsterseniz gene dört kişilik aileyi ele alalım. Evin hanımı makarna yapmaya karar verdi. Kilerinden bir torba fiyonk makarna aldı. Biliyorsunuz makarna kuru, serin, karanlık ortamda üç ilâ altı ay saklanabiliyor. Neyse biz işimize dönelim. Bir torba makarna beş yüz gram gelir. Bu miktar dört kişi için fazladır. Torbanın yarısını yani iki yüz elli gramını kullanmak gereklidir. Bunun içine elli gram da yağ girecektir. Hatta üç orta boy da domates doğrandığını kabul edelim. Bu durumda bir tencere, yani dört kişilik makarna toplam bin beş yüz kalori ihtiva edecektir. Öyle olunca da kişi başına, üç yüz yetmiş beş kalori düşer. Yani, bir tabak domatesli makarna yediğinizde üç yüz yetmiş beş kalori alacaksınız. Görüldüğü gibi makarna, pirinç pilavından daha kalorili. Eğer bir insan makarnacı ise ve kilo problemi de varsa bu durum onun için pek iç açıcı değildir. Kalori değeri bakımından incelendiğinde pilavcılar, makarnacılara karşı üstünlük sağlıyorlar.
Tabii ki, bu söylediğimiz kilo problemi olanlar için geçerli. Fakat, şimdiye kadar yazdıklarımız porsiyon kalorilerinin karşı-laştırılmasıydı. Gayet tabii ki, aynı gramajdaki makarna ile yine aynı gramajdaki pirinç için bu söylediklerimiz pek geçerli değildir. Makarna pirinçten gene daha kalorilidir ama fark bu kadar açık değildir. Ancak pirinç pilavını yaptığınız gibi makarnayı da yüz seksen gramdan yaparsanız ve bunu da dörde bölerseniz, evin diğer üyeleri “bu kadar az yemek mi olur?” gibi sözlerle veya bakışlarıyla kalbinizi kırabilirler.
Farkındaysanız, şu ana kadar pirinç pilavı ile makarna arasındaki farkı yalnızca kalori açısından inceledik. Halbuki bu değerlendirmeyi yalnız kalori değeri bakımından değil, bir de diğer besin öğeleri açısından da incelemek gereklidir. Örneğin, makarnanın protein değeri, pirinçten daha fazladır. Gene, kalsiyum ve magnezyum değerleri makarnada daha yüksektir. Pirinçte demir eser miktarda bulunurken, makarnada her porsiyon başına bir miligram demir düşmektedir. Demek ki, makarnanın kalori değeri pirince göre daha yüksek, aynı zamanda diğer besin öğeleri bakımından da makarna daha kıymetli bir besindir. Pirincin makarnaya karşı üstün olduğu tek besin öğesi sodyum, yani tuzdur. Aslında, bu durumu pek üstünlük olarak almamak gerekir. Çünkü, pirinçteki tuz da öyle ahım şahım bir şey değildir. Yani, pirinç, tuz yoğunluğu yüksek besinler sınıfına girmez. Biz yalnızca pirinç ile makarna arasındaki farklar tam olarak bilinsin diye bundan söz etme gereği duyduk.
Kısaca, düşüncelerimizi özetleyecek olursak, kilo sorunu olanlar ille de unlu gıda tüketmek istiyorum derlerse, makarna yerine pirinç veya bulgur pilavını tercih edebilirler.