Dünya üzerinde çeşit sayısı 70 civarı olan trüf mantarı değerli bir mantar türüdür. Ne meyve ne de sebze olan mantarın en değerli türlerindendir. Bunun nedeni ise çok fazla bulunmaması ve bilinmemesidir. Suni üretimi yaygın olmayan bu tür doğa ile iç içe yetişir. Bu nedenle fiyatı da pahalıdır. Aynı zamanda ‘Tanrı ve kral yiyeceği’ olarak adlandırılır.
Fransa ve İtalya’da bulunan bazı restorantlarda trüf mantarı içeren yemekler çok pahalı denilebilecek fiyatlara satılmaktadır. Normal bir makarnanın içerisine dahi konulsa yemeğin tadını ve kokusunu hemen değiştirir. Bunun nedeni barındırdığı güzel aroma ve kokudur. Trüf mantarı genellikle yumurta, makarna ve et ile tüketilir. Ayrıca kremalı yemeklerde kullanımıyla güzel ve farklı aromalar elde edillebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta çiğ olarak tüketilmesidir. Ayrıca ince ince rendelenip yemeklerde de bu şekilde kullanılmalıdır. Bu aromaların yanında trüf mantarının besin değeri ve faydalı yönleri de çok fazladır.
- Halk arasında proteinli gıdalar olarak bilinen et, süt ve yumurta gibi gıdalardan çok daha fazla protein taşır.
- Cinsel gücü arttıran birçok doğal gıdadan daha etkilidir. Çok güçlü bir afrodizyak etkisi yaratır.
- Bedenin gelişimine iyi gelen vitaminleri barındırır ve sinir sistemine de iyi gelir.
- Vücudumuzda çok önemli olan omuriliğin doğal yollarla kuvvetlendirilmesinde kullanılır.
- Yüksek kolesterolü olan kişilerde kolesterolü dengelemek adına kullanılabilir.
- Kokusu nedeniyle ilaç sanayiinde de ihtiyaç duyulur.
- Uçucu bileşkenlerden oluşan bu koku özel bir kokudur. Bu nedenle de genelde pişirilmeden tüketilir ya da uzun süre pişirilmez.
- Yapılan araştırmalarda içerisinde 6 vitamin 12 mineral barındırdığı da ortaya çıkmıştır.
Birçok faydası olmakla birlikte trüf mantarı gurmelerin de özel yemeklerinde tercih ettiği türdür. Birim alandan en çok verim alınan, maddi getirisi yüksek olan trüf mantarının üretimi ülkemizde de yapılmaya başlanmıştır.