Çam Mantarı, Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede yetişen ve sevilerek tüketilen bir besindir. Mantarın yenilebilmesi için zehirli olup olmadığı kontrol edilmesi gerekir. Protein bakımından oldukça zengin olan çam mantarı, aminoasit dahil birçok yan minerali de bünyesinde barındırır.
Özellikle vejetaryenler için yemeklerde ve salatalarda kullaılabilen çam mantarı, aminoasit bakımından çok zengin olduğu için hafif bir besindir. Yalnızca sebze ve tahıl tüketimine dayanan diyet programlarında da vücut dengesinin sağlanabilmesi için çam mantarının tüketilmesi önerilir.
Çam mantarının içerisinde önemli ölçüde kalsiyum bulunur. Bunun nedeni de mantarın toprakta yetişmesi ve buradan birçok minerali içerisinde bulundurmasıdır. Kalsiyumun yanında fosfor, demir, sodyum, potasyum ve magnezyum içeren mantarın tüketilmeden önce yıkanması oldukça önemlidir. Çam mantarının taze bir şekilde tüketilmesi de bu minerallerden en üst seviyede yararlanılması anlamına gelir.
Mantarın içerisinde bulunan diğer vitaminler ise B1, B2, C ve Niasindir. Mantarın içerisindeki bu vitaminlerin miktarı çok fazla olmasa da yeterlidir. Çam mantarında birçok vitaminin az miktarda bulunması bu besini önemli yapan özelliklerden birisidir.
Çam mantarının kültür olarak tüketilmesi ve marketlerde hazır olarak bulunması bu besinin vitamin ve mineral değerini azaltır. Yapılan araştırmalara göre doğada iki bin tane mantar bulunur. Fakat bu mantar türlerinden yalnızca yirmi beş tanesi yenilebilir. Çam mantarı da yenilebilen mantarlar arasındadır.
Çam mantarı tüketilirken çok dikkatli olmak gerekir. Mantarın boyuna, rengine ve yapısına bakılmalıdır. Bütün bir halde bulunan, temiz görünen, koku olarak bir anormallik göstermeyen çam mantarlarının tercih edilmesi sağlık açısından oldukça önemlidir. Zira mantarlar doğada zehirli bir şekilde de bulunabilir ve bu mantarların tüketilmesi ölüme varan sonuçlara neden olabilir.
Çam mantarının saklanma ve bekletilme ömrünün uzun olması bu besinin bir diğer avantajıdır. Mantarın mineral bakımından zengin olması ve etle birlikte tüketilmesi mantardan daha iyi bir şekilde yararlanılmasını sağlar. Demir olarak da zengin olan mantarın kalp rahatsızlıklarına, yorgunluğa ve damar hastalıklarına iyi geldiği bilinir. Çam mantarının vücutta üre asidi bırakması, özellikle romatizma şikayeti olanlar için sorun yaratabilir. Bu nedenle romatizma hastalarının çam mantarını çok dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekir.
0 Yorum