İğde ile vücudun metabolizmasını hızlandırır. Böylece vücudun insülin hassasiyeti artar. Bu durumda vücut, glikozu yağ olarak depolamak yerine bu yağı enerjiye dönüştürür ve böylece depolanmayıp enerjiye dönüşen yağ kilo artışı olarak vücuda dönmez.
İğdenin diğer faydaları
- Çiçeklerinin kaynatılıp ve ardından balla karıştırılıp içilmesi durumunda egzama, öksürük ve bağırsak bozukluklarına iyi gelir.
- Çiçeklerini koklamak zihne kuvvet ve açıklık verir.
- İğde ishali durdurur.
- Bitki Omega 7 açısından oldukça zengindir. Bu sayede cildi nemlendirici ve onarıcı etkisi fazladır.
- Vücudu korur ve güçlendirir.
- Bağırsak bozukluklarını giderir.
- İğde meyvesinin yenmesi mide bulantısına ve kusmaya iyi gelir.
- Vücutta kolajen üretimini arttırdığı için cildin yıllar içerisinde esnekliğini kaybederek kırışmasını önler.
İğdenin kullanılışı
İğde bitkisinin meyvesi yenilebilir ya da çiçekleri suda haşlanarak da tüketilebilir. İğdenin meyvesi taze olarak yenebildiği gibi aynı zamanda kompostosu yapılarak da tüketilebilir.
İğde sürekli ve yüksek miktarda alındığında başta karaciğer olmak üzere birçok organa zarar verebilir, hatta yüksek miktarda alınan iğde ölüme bile neden olabilir. Bu nedenle önerilen miktarlardan fazla tüketilmemesi gerekir.
İğde Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Türkiye’de yaygın olarak bulunan ağaçlardan iğde özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetişir. Hatta en verimsiz topraklarda dahi yetişebilme özelliğine sahiptir. Meyvenin Latince adı ‘elaeagnus’tur. Kuraklığa dayanıklı bir ağaç olduğu için erozyonla mücadelede kullanılan ağaçlardandır. Kurak iklimleri seven bu ağaç topraktan aldığı mineral ve besinleri meyvesine yoğun bir şekilde sentezler. Ağaç olarak kalın ve uzun ömürlü bir ağaçtır. Etrafa hoş bir koku salgıladığı için kozmetik sektöründe de kullanılır. İnsanı dinlendiren bir kokusu vardır. Kahverengi ve sarı renkteki meyvesi zeytin tanesi büyüklüğündedir. Vitamin deposu olan bu meyvenin birçok sağlık sorununa da faydası vardır.
İğde, özellikle böbrek hastalığı olan kişilere tüketilmesi önerilen bir bitkidir. İdrar yolları sökücü ve bağırsak temizleyicidir. Bağırsak düzensizliklerinde, sindirim sorunlarında oldukça etkilidir. İshal tedavisinde de kullanılabilir. İğde aynı zamanda ağız pasını yok etmede ve ağız kokusunu önlemede etkilidir. öksürüğe iyi gelen iğde vücut direncini de arttırır. Mide bulantısı ve kusmayı önler. Soğuk algınlığına iyi geldiği gibi grip tedavisinde de kullanılır. İğde, egzamayı da giderir.
İğde kaynamış sıcak sütle karıştırılıp ve biraz bekletip yenince boğaz ağrılarını dindirir. Bu karışıma bal da ilave edebilir. Bal ilave edilen durumlarda soğuk algınlığına bağlı ağrıları dindirmeye yardımcı olur. Çevrede maruz kalınan egsoz gazları ve kirli havaya karşı da vücudu temizlemesi için günde bir avuç iğde yenilebilir. Yenilen bu bir avuç iğde vücuttaki zararlı toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur.
İğdenin yağı da vücut için oldukça yararlıdır. İçinde bulunan vitaminler ve organik asitler vücudu zinde tutmaya yardımcı olur. İğde yağı yaraları iyileştirmede, ateş düşürmede, solunum yollarını rahatlatmada kullanılabilir. Bunun yanı sıra iğde yağı takviye besin olarak alınabilir. Ayrıca grip, soğuk algınlığı ve cildi nemlendirmede de kullanılabilir. İğde yağı diğer yağlarla da karıştırılıp kullanılabilir.
0 Yorum