Sert ve sarı bir deri ile beyaz, un halinde ve mayhoş bir ete sahip olan iğde, İğdeciler familyasının bir türü olan bir meyvedir. Yetişme ortamı bakımından hiç seçici olmayan iğde ağacı, en verimsiz topraklarda bile yetişebilir. Kuraklığa dayanıklı bir bitki olması nedeniyle bitkinin pek çok türü erozyonla mücadelede kullanılır.
Türkiye’de özellikle Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde iğde ağacı sıklıkla görülebilir. Bu ağaç, karasal iklime sahip birçok ilde yetişir. Günümüzde daha çok bağırsak hastalıklarına iyi gelmesi ile bilinen iğdenin böbrek rahatsızlığı olan hastalar tarafından da bolca tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
İğdenin en önemli özelliklerinden biri zayıflatıcı etkisi olmasıdır. Bitkinin içerisinde bulunan Omega 7 asidi kilo vermede en etkili olan bileşendir.
Omega7 asidi vücuda birçok fayda sağlar:
- Vücutta yağ biriminin olmasını engeller.
- İnsülin seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Böylece kilo kontrolüne yardımcı olur.
- Hücre zarının fiziksel ve duygusal stresten korunmasında önemli bir rol oynar.
- Yağ yakmayı kolaylaştırıp, vücutta oluşan yağ birikimine engel olur.