Vietnam kökenki olan ve Uzak Doğu’da oldukça özel bir yeri olan lotus çiçeği çayı lotus çiçeğinin yeşil çay yaprakları ile birleşmesiyle elde edilmektedir. Özel kutlama ve festivallerde oldukça sık tüketilen lotus çiçeği çayının elde edilmesi çok kolay değildir.
Lotus çiçeği ve yeşil çay yapraklarının kapalı bir alanda muhafaza edilip bekletilmesiyle üretilmektedir. Lotus çiçeği, yeşil çay yaprakları ile aynı kutuya konup bekletilir ve bu sayede yeşil çay yaprakları lotus çiçeğinin aromasını içine çeker. Ayrıca geleneksel yöntemlerde 1 kilogram yeşil çay için 1000 adet lotus çiçeği çayı kullanılır. Peki elde edilmesi çok kolay olmayan ve özellikle Uzak Doğu’da diğer yeşil çaylardan ayrı bir yeri olan lotus çiçeği çayı nasıl demlenir? Şimdi bu sorunun cevabına gelelim.
Öncelikle french press, demlik veya süzgeç yardımıyla lotus çiçeği çayını çok güzel bir şekilde demleyebiliriz. 250 ml kadar suyu ısıttıktan sonra 2-2.5 çay kaşığı civarında lotus çiçeği çayını atalım ve 5-6 dakika kadar demlenmesini bekleyelim. Çay iyice demini aldıktan sonra afiyetle içebiliriz. Ama burada dikkat etmemiz gereken çok önemli birşey var. Lotus çiçeği çayını demlerken sıcak suyun biraz soğumasını beklemeliyiz.
Sıcak suyu 100 derece olarak farz edersek biraz bekleterek 80 dereceye kadar inmesini beklemeliyiz. Bunun dışında ilk sefer demlediğiniz lotus çiçeği çayı yapraklarını atmayarak ikinci seferde demleyebilirsiniz. İkinci sefer demlediğinizde de oldukça güzel bir aroma ve dem verecektir. Ama iki sefer demlediğiniz yapraklar ile üçüncü sefer demlemenizi önermiyoruz. Üçüncü sefer demlendiğinde aynı aroma ve demi vermeyecektir.