Kalsiyum ve C vitamini açısından zengin bir besin olan brüksel lahanası sağlıklı ve hafif tariflerde kendine yer bulur. Kanser oluşumunu önlediği düşünülen bu besin, her mevsim tüketebilmek için dondurucuda rahatlıkla saklanabilir.
Brüksel Lahanasının Dondurucuda Saklanması
Dondurulacak olan brüksel lahanaları seçilirken renklerinin açık yeşil olmasına, sert olmalarına ve fazla bereli olmamalarına dikkat edilmelidir. Alınan brüksel lahanalarınının öncelikle dış kabukları soyulur. Dış kabukları soyulan brüksel lahanalarının sert kısımları da temizlenir. Küçük taneler olduğu gibi bırakılır, çok büyük taneler varsa bunlar iki veya büyüklüklerine göre dörde bölünebilir. Eğer dondurulan brüksel lahanalarının kullanılması düşünülen yemekte doğranmaları gerekiyorsa tüm tanelerin dondurulmadan önce doğranması, kullanım sırasında çok daha pratik olur.
Brüksel lahanalarının dondurulmadan önce şoklanmaları, bu sebzelerin besin değerlerini, kokularını, renklerini ve tatlarını korumalarında oldukça etkili olur. Ayrıca şoklama yönteminde brüksel lahanalarının hacmi de bir miktar azalacağından dondurucuda yerden tasarruf edilmiş olur. Şoklama işlemi için genişçe bir tencere içerisine bolca su koyulur ve kaynatılır. Brüksel lahanaları kaynayan suyun içerişime ilave edilir. Yaklaşık 3 dakikalık kaynatmadan sonra, brüksel lahanalarının renkleri değişmeye başladığında lahanalar süzgeç yardımıyla tencereden alınır. Tencereden alınan brüksel lahanaları, çeşmeden akan soğuk suyun altına tutulur ve bir süre soğuk su içerisinde bekletilir. Bu işlem sebzelerin pişme sürecini sonlandırır. Eğer bu işlem daha kısa sürede halledilmek isteniyorsa, brüksel lahanaları kaynatılırken başka bir kapta buzlu su hazırlanır ve haşlanmış olan brüksel lahanaları buzlu su içerisine alınarak bekletilir.
İyice soğuyan brüksel lahanaları süzgeç yardımıyla süzülür. Kalan su da kağıt havlu yardımıyla alınır. Brüksel lahanaları, birer pişirimlik ya da istenilen miktarlarda poşetlere alınır. Bu işlem için buzdolabı poşetleri ya da kilitli poşetler kullanılabilir. Doldurulan poşetlerin içindeki hava boşaltılır. Havanın iyice boşaltılabilmesi için poşet içindeki hava bir pipet yardımıyla vakumlanabilir. Poşetlerin havaları boşaltıldıktan sonra, hava almayacak şekilde kapatılırlar ve poşet içindeki brüksel lahanaları kolaylıkla istiflenebilmeleri için yaydırılırlar. Son olarak brüksel lahanaların tüketim zamanının kontrol edilmesi için poşet üzerine silinmeyen bir kalemle dondurulma tarihi yazılır ve poşetler dondurucuya koyulur. Brüksel lahanaları dondurucuda 9 ila 12 ay arasında muhafaza edilebilirler.