Sebze yemeklerinde en çok kullanılan sebzelerden biri de brüksel lahanasıdır. Brüksel lahanası turpgiller familyasına ait olan ve kalın, kat kat yapraklara sahip bir bitki türüdür. Günümüzde çoğu sebze her mevsimde marketlerde satılmasına rağmen, hem mevsiminde fiyatların daha uygun olması hem de bitkinin taze olarak tüketilmesi için mevsiminde alınan meyve ve sebzeler değişik metodlarla uzun süre saklanabilir.
Brüksel lahanası iki farklı metod kullanılarak saklanabilir. Bunlardan ilki lahanaların kurutularak saklanmasıdır. Bunun için brüksel lahanalarını sirkeli su ile iki kere yıkandıktan sonra sebze kurutucuda kurutulur ve güneşli olmayan gölge bir ortamda kurumaya bırakılır. Yaklaşık olarak 8 günde tamamen kuruyabilen brüksel lahanaları hava almayan bir saklama şisesinde ya da tamamen pamuk bir torbada saklanabilir.
Bir diğer saklama türü ise sebzenin derin dondurucuda muhafaza edilmesidir. Bu işlem için brüksel lahanaları öncelikle sirkeli bir suda, daha sonra da sirkesiz bir suda iki kez yıkanır. Dondurucuda lahanaları saklamadan önce şoklamak gerekir. Kaynayan suyun içerisinde lahanalar yaklaşık 7-8 dakika bekletildikten sonra musluktan akan soğuk suya tutulur ve suyu süzmeye bırakılır. Daha sonra şoklanan lahanalar pişirmelik buzdolabı poşetlerine ayrılır. Poşetlere konulan brüksel lahanalarının havası el yardımıyla fazla bastırmadan alınır. Yayvan şekilde poşetlenen brüksel lahanaları üst üste istif şeklinde derin dondurucuda ya da buzdolabının dondurucu kısmında saklanabilir.
0 Yorum