Kuzu Göbeği Nasıl Yetiştirilir?


Kuzu Göbeği

Latince adı Morchella esculenta olan kuzu göbeği mantarı yumurtayı andıran şapkası ile kızılımsı sarı renkli ve düzensiz oyuklara sahiptir. İlkbahar ortalarından itibaren doğadan toplanan kuzu göbeği Türkiye’de en çok ihracatı yapılan önemli mantar türlerinden biridir. Türkiye’de ve dünyada yaygın olarak tüketilen, lezzetli bir mantar türüdür. Taze olarak tüketilebileceği gibi kurutularak da değerlendirilebilir.

Kuzugöbeği nasıl bir mantardır?

Besin bileşenleri bakımından zengin toprakları seven kuzu göbeği ormanların açıklık bölümlerinde, yol ve su kenarlarında, yangın sonrası arazilerde, akçaağaç, karaağaç, fındık ve kayın gibi ağaçların altında yetişir. Ege ve Akdeniz bölgelerinde, ormanlık arazilerde genellikle çam ormanlarında görülür. Nedeni henüz bilinmemekle birlikte orman yangınlarından sonra en çok görülen mantar türüdür. Yetişme dönemi mart ve mayıs ayları arasındadır.

Morchella conica: Kuzu göbeğine çok benzeyen aynı türün kahverengi renkli şapkalı ve düzenli oyuklara sahip farklı bir cinsidir. Bazı yörelerde kuzu göbeği olarak toplansa da gerçek kuzugöbeği Morchella esculenta cinsidir. Kuzu mantarı, çörek mantarı gibi isimlerle de bilinir.  Kireçli topraklarda, çayırlarda ve çalılıklarda yetişir. Nisan ve mayıs aylarında toplanır.

Kuzu göbeği nasıl yetiştirilir?

Morchella cinsine ait mantarlar mikorrhiza sınıfına aittir. Bu tür mantarların yaşayabilmesi, bazı ağaçlara ve organik bileşenlerin varlığına bağlıdır. Bu nedenle üzerinde uzun yıllar çalışılmış olmasına rağmen, kültüre alma çalışmalarından sonuç alınamamıştır. 1982 yılında ilk defa kültüre alınan kuzu göbeğinin kültür çalışmaları günümüzde doğal ortamında mantar popülasyonunu artırmaya yönelik olarak yapılır.


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir