Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan ve Asmagiller familyasından gelen üzümün diğer meyveler ile kıyaslandığında çok fazla türü bulunur. 15 binden fazla türü olduğu bilinir. İnsanlar tarafından sevilen ve sık sık tüketilen meyvelerden olan üzümün insan vücuduna çeşitli faydaları vardır.
Hemen hemen her yerde yetişebilen ortalama 20 metre boyunda olan meyve veren bir bitki türüdür. Tırmanıcı bitkiler grubuna girer.
Üzümün Faydaları Nelerdir?
- Hipotansiyona iyi geldiği tespit edilmiştir
- Üzüm A, C, B1 ve B2 vitaminlerini içerir. Bu vitaminler insanların sağlıklı yaşamları için son derece önemlidir. A vitaminin göz, saç ve cilt sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. C vitamini ise antioksidan özelliğiyle bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar ve hastalıklara karşı vücuda direnç verir. B1 vitamini merkezi sinir sisteminin daha iyi bir şekilde çalışmasına yardımcı olurken, B2 vitamini metabolik faaliyetlerin daha sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesine katkı verir. Ayrıca, B2 vitamini eksikliğinde insanlar için gerekli olan B6 vitamininin eksikliği de görülür.
- Yapısında bulundurduğu vitaminler haricinde kalsiyum, iyot, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi mineralleri de içerir.
- Üzüm kalori değerleri sanılanın aksine fazladır. Yüksek kalorili olduğu için de enerji verici etkileri bulunur. Bu nedenle de kilo vermek isteyen kişilerin gün içerisinde tüketmemesi ya da az miktarlarda tüketmesi gerekir. Ayrıca, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğu için beslenmenin daha sağlıklı olmasını sağlar.
- Düzenli tüketilmesi gerginlik ve stres gibi psikolojik etkilerin azalmasını sağlar. Enerji verici olması da gün içerisinde yorgunluk probleminlerinin giderilmesine yardımcı olur.
- Beyin ve sinir sistemini güçlendirir.
- Yapısında bulunan bileşenler sayesinde kötü kolestorol seviyesinin düşmesine katkı verir. İnsanlar için ciddi bir problem olan kalp rahatsızlıklarıyla savaşmada da etkilidir.
- Göz sağlığı ve sindirim sistemi üzerinde yararlı etkileri vardır. Belirli ölçülerde düzenli olarak üzüm tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.