Buğdaygiller ailesine özgü bol nişasta içeren bir tarım bitkisi olan yulaf, genellikle hayvan yemi olarak kullanılsa da insanların beslenmesi için de tüketimi yapılır. Dünyaya Asya’nın batısı ve Avrupa’nın doğusu arasında kalan bölgeden yayıldığı tahmin edilir. Fakat şu anda gelişen tarım teknolojileri sayesinde çeşitli bölgelerde de üretiminin yapılması mümkündür. Yulafın düzenli olarak tüketilmesi insan sağlığına birçok fayda sağlar.
Yulafın İyi Geldiği Hastalıklar Nelerdir?
- Yulafın en büyük faydalarından bir tanesi cilt sağlığı üzerinedir. Cilt sağlığı konusunda yulafn kullanılması Eski Mısır ve Roma dönemlerine kadar dayanır. Yapısal özelliklerinden dolayı cilt için dopal bir nemlendirici konumuna sahiptir. Ayrıca çocuk yaşlarda sık sık gözlenen su çiçeği hastalığı karşısında da oldukça önemli etkileri vardır. Bunun yanı sıra cilt üzerinde meydana gelen iltihap ve enfeksiyonlara karşı yulaf kullanılması yaygın bir durumdur.
- Cildin yanı sıra saç için de yararları vardır. Saçların daha parlak ve sağlıklı olması yulaf ile mümkündür. Bunun yanı sıra saçların yumuşamasına ve güçlenmesine de yardımcı olur.
- Yapısında bulundurduğu mineraller sayesinde sinir sisteminde problem görülme risklerini azaltır. Sinirleri yatıştırarak insana rahatlama hissi verir.
- Bir diğer faydası da uykusuzluk problemini ortadan kaldırmasıdır. Daha etkili bir çözüm için yulafın süt ya da yoğurt ile karıştırılması tavsiye edilir.
- Düzenli olarak yulaf tüketiminin kemik ve kas sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır.
- Yapılan araştırmalar neticesinde yulafın alkol ve sigaraya olan bağımlılığı azalttığı tespit edilmiştir.
- Bunlara ek olarak tokluk hissi sağladığı için diyet yapan kişilere yulaf tavsiye edilir. Obezite problemlerini minumum seviyelere çeker.
Yulaf genel olarak insanlar için oldukça faydalı ve sağlıklı bir besindir. Fakat her besinde olduğu gibi aşırıya kaçan tüketimi problem yaratabilir. Aşırı tüketimi sonucunda bazı kişilerde sindirim problemleri görülür. Gaz ve şişkinlik sıkıntıları da aşırı yulaf tüketiminin diğer sonuçlarıdır. Aşırıya kaçılmadığı sürece insanlar için faydalı bir besindir. Herhangi bir yan etkisi bulunmaz.